In navolging van de studentenprotesten in Amsterdam kwam ruim twee weken geleden de protestgroep De Nieuwe Universiteit Rotterdam, die strijdt voor meer democratie en minder rendementsdenken op de EUR, bijeen. Voorlopig verwerft de beweging minder snel faam dan haar voorbeeld uit de hoofdstad, zo blijkt uit een peiling van EM over studentenprotesten op de campus.

Van de 96 ondervraagden kennen 22 studenten het initiatief, terwijl de overige 74 geen idee hebben waar het over gaat: “De Nieuwe Universiteit, dat heeft toch te maken met al die nieuwe gebouwen die we hier op de campus krijgen?”, luidt een van de antwoorden. Hoewel de naam dus niet direct een belletje doet rinkelen, kunnen de ideeën van de hervormingsbeweging op behoorlijk wat sympathie rekenen.

Ruim de helft van de studenten is het eens met de protesten tegen het rendementsdenken, hoewel daarbij wel regelmatig kanttekeningen worden geplaatst. “Zoveel mogelijk personen zo snel mogelijk door hun studie jagen is natuurlijk slecht, maar veel studenten lopen toch vooral uit omdat ze te veel aan het feesten zijn.”

‘Wel best zo’

Van het vermeende gebrek aan democratie zeggen de meeste respondenten weinig te merken, zoals een derdejaars RSM-student aangeeft: “Er zijn allerlei zeggenschapsraden en -organen waar je als student lid van kan worden. Maar eerlijk gezegd leeft het bij veel van ons ook nauwelijks, we vinden het wel best zo.” MvS