Een oud-studente van de Erasmus Universiteit is door de rechter tot zestig uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken veroordeeld wegens valsheid in geschrifte, meldt het Leidse universiteitsblad Mare.

De nu 26-jarige vrouw diende een vervalste cijferlijst in toen ze van de Erasmus Universiteit over wilde stappen naar de Universiteit Leiden. De Haagse wilde met de cijferlijst vrijstellingen krijgen voor haar bachelor rechtsgeleerdheid en notarieel recht. Op de cijferlijst stond dat ze 36 vakken had gehaald, in werkelijkheid waren dat er slechts twintig. Onder de lijst stond een vervalste handtekening van een Erasmus-medewerker.

Het had niet veel gescheeld of de studente had met haar vervalste lijst het bachelordiploma gehaald. Het diploma lag al klaar, maar toen ze met dezelfde cijferlijst vrijstellingen voor de master probeerde te krijgen, liep ze tegen de lamp. De Leidse examencommissie deed navraag in Rotterdam. Daaruit bleek dat de lijst vervalst was.

‘De dood of een diploma’

In de rechtszaak bleek dat het om een vrouw gaat met psychische problemen. “Angst beheerste destijds mijn leven”, zei ze tegen de rechter. “Ik was steeds bang dat ik dood zou gaan. Ik was steeds zo ongelukkig en de studie halen leek de enige uitweg. Mijn gevoel was: de dood of een diploma. Dat heeft me hiertoe gedreven.” Ze loopt nu bij een psycholoog.

Als ze binnen twee jaar weer de fout in gaat, moet de oud-studente twee weken de cel in. Een juridische carrière lijkt er niet meer in te zitten. “Als u een rechtenopleiding wilt volgen, zie ik dat somber in. Een veroordeling voor fraude is normaal gesproken een streep door uw toekomst als jurist. Realiseert u zich dat?” aldus de rechter. ES