Een talencursus op de campus kan na de zomer weleens veel goedkoper worden voor EUR-studenten. Dan moet Erasmus Language Sharing (ELS) van start gaan, een talencursus voor en door studenten.

Studenten Jan Radermacher en Florine Groenen zijn de bedenkers van het plan. Jan legt het uit: “Stel je bent van plan om in het najaar een master te gaan volgen in Brazilië. Even naar het Taal & Trainingscentrum voor een cursus Portugees is best duur. Terwijl hier op de campus allemaal mensen lopen die opgegroeid zijn met het Portugees. Het idee is om jou en zo’n native speaker bij elkaar te brengen. Hij een zakcentje, en jij een goedkope talencursus.”

De prijs voor een cursus staat nu geraamd op ongeveer 45 euro per cursus. Bij het Taal- en Trainingscentrum (TTC) is dat ongeveer 280 euro. Toch ervaart Marjon Menten van het TTC het nieuwe project niet als een bedreiging: “Wij vinden het juist een hartstikke leuk plan. Vanuit het TTC gaan we ELS ook ondersteunen. We gaan bijvoorbeeld tweemaal per jaar de betrokken studenten trainen in het werken met groepen.” De gevolgen van de extra concurrentie moeten volgens haar nog maar blijken. “Jan Radermacher denkt dat ze een hele nieuwe markt aanboren. Het kan ook zijn dat wij toch cursisten kwijtraken, dat zou heel vervelend zijn. Maar het blijft voorlopig gissen”, zegt Menten. Een groot verschil is wel dat je bij het TTC aan het einde van een cursus een officieel certificaat krijgt, bij ELS is dat niet het geval.

Culturele avond

Volgens Florine gaat het bij ELS niet alleen om de taal: “We willen ook lessen over de cultuur van een bepaald land in het programma stoppen. En dan moet er ook af en toe een thema-avond komen, waarop bijvoorbeeld een cursusgroep Frans een culturele avond over Frankrijk organiseert. De andere cursusgroepen worden dan uitgenodigd.”

De ontwikkeling van ELS is nu nog in de opstartfase. Jan en Florine zijn op zoek naar iedereen die mee zou willen helpen. Bij belangstelling kun je mailen naar [email protected]. ES