In het kader van de Boekenweek vond er op 12 maart een ontmoeting plaats tussen twee bijzondere Rotterdamse auteurs: Elfie Tromp en Jules Deelder. De één is jong, de ander vooral jong van geest.

Beiden koesteren een liefde – gemengd met een beetje haat – voor Rotterdam en een voorkeur voor opvallende kleding.  De twee gingen met elkaar in gesprek in het Paviljoen – een dialoog waar het publiek (veelal senioren) van smulde.

“Ik drink niet om dronken te worden”

Als beide schrijvers op het podium verschijnen, opent Jules Deelder een fles gin en zegt: “Ik drink niet om dronken te worden.” Hij biedt Elfie Tromp een glas aan maar zij stamelt meteen: “Ik hou het maar bij water. Anders word ik zo dyslectisch als de pest!” De zaal lacht. Dit gebeurt er als je twee rasechte Rotterdammers – die niet op hun mondje gevallen zijn – naast elkaar op de bank zet.

Een uur vol oneliners (van Jules onder andere: “De democratie is een wassen neus, laat je niks wijsmaken.”), voordrachten uit eigen werk en discussies over de pracht en lelijkheid van Rotterdam. Met op de achtergrond geprojecteerde beelden van de tentoonstelling ‘Rotterdam In The Picture’; momenteel te zien in het Fotomuseum.

Na een uur gebaart de presentator dat het wel welletjes is. Jules Deelder heeft een beter idee: “Het begint nét leuk te worden. Ik neem nog een glas.” NB