De Erasmus Universiteit rolt in de komende weken een nieuwe app uit voor studenten met een smartphone. In de OSIRIS-app kun je snel je cijfers, je rooster en het laatste nieuws terugvinden.

Op het beginscherm staan overzichtelijk je laatste roosterwijzigingen, je tentamencijfers en het laatste nieuws uit SIN-online (waaronder de berichten uit het Erasmus Magazine-channel!)

Eerst alleen geneeskunde

De app is tot nu toe alleen gelanceerd op het Erasmus MC. Op de medische faculteit is de app al twee weken in gebruik. Sanne van de Walle is een van de ongeveer 200 geneeskundestudenten die de app al geïnstalleerd heeft. Ze is er erg tevreden mee.  “Je kan er heel snel je rooster en je cijfers mee zien. En je kan zelfs kijken waar het gebouw staat waar het vak gegeven wordt.” Dat blijkt op het Erasmus MC nog niet helemaal goed te werken: het hele ziekenhuis wordt als één locatie gezien.

Sanne is desalniettemin best blij mee met de functie. “Ik kan zelfs nog satellietbeelden opvragen en zien waar ik nu ben. En op Woudestein zou de app de gebouwen wel moeten herkennen, daar kun je straks zelfs een route laten uitstippelen naar het lokaal.”

Sanne van der Walle testte de app al

Medewerkers Marian Prochazka en Erik Forsten zijn namens de geneeskundefaculteit nauw betrokken geweest bij de introductie van de app. Volgens Forsten is er gekozen voor hun faculteit omdat er bij geneeskunde anders geroosterd wordt. “Daarom moest er een aanpassing gebouwd worden tussen het roostersysteem en de app. Daar waren we al zo vroeg bij betrokken dat we nu voorlopers zijn geworden. Bovendien is het verstandig een app uit te proberen met een beperkt aantal studenten, niet meteen met 25.000. Met zoveel nieuwe gebruikers tegelijk weet je nooit helemaal zeker hoe de app zich zal gedragen”, vertelt Forsten.

Prochazka heeft in de ontwikkelfase gesprekken gevoerd met groepjes studenten over de app en dat heeft nog aardig wat veranderingen opgeleverd. Het beginscherm  bestond bijvoorbeeld oorspronkelijk uit icoontjes, maar nu zijn meteen na het openen van de app de laatste nieuwtjes, cijfers en roosters zichtbaar.

Rood=onvoldoende

Ook is er een klein privacyprobleem de nek omgedraaid. “Eerst hadden voldoendes en onvoldoendes verschillende kleurtjes, maar dat hebben we er weer uitgehaald. Anders kon je van grote afstand zien dat iemand allemaal onvoldoendes had!” zegt Prochazka.

Een klein gebruikersprobleem zit volgens Sanne in het laatste nieuws. “Je ziet daar standaard twee berichten staan, en als je twee of meer berichten gebookmarkt hebt in SIN-online, dan zie je altijd alleen die gebookmarkte berichten terug”, zegt Sanne. “Terwijl je liever het laatste nieuws ziet”.

Verkeerd rooster

Er is al een kleine enquête gedaan onder de ‘early adopters’: 73 respondenten gaven de app gemiddeld een 7 als cijfer. De meeste respondenten klagen dat hun rooster niet goed wordt weergegeven: ze zien niet alleen hun huidige vakken, maar alle vakken die ze ooit gevolgd hebben.

Maar dat is volgens Prochazka een fout van de studenten zelf, en bovendien een probleem dat specifiek is voor de geneeskundefaculteit. “De meeste studenten vergeten zich uit te schrijven uit de studiegroepkanalen van vakken uit eerdere jaren. En daar haalt de app zijn informatie uit, dus dan krijg je al die vakken op je rooster. We hopen dat de app er nu voor zorgt dat studenten zich wel gaan uitschrijven”, zegt Prochazka.

De app is voor geneeskundestudenten al te downloaden op iPhones en androidtelefoons. Binnenkort zal de app ook beschikbaar komen voor studenten aan andere faculteiten. ES