Een meerderheid van de Nederlandse bevolking sympathiseert met het protest van docenten en studenten, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Vooral onder linkse stemmers vinden de acties weerklank.

De Hond onderzocht op verzoek van de Amsterdamse studentenvakbond ASVA hoe Nederlanders denken over de acties in het Maagdenhuis en daarbuiten. 1.200 respondenten gaven antwoord op een tiental vragen.

CDA-stemmers hebben grote moeite

Zeventig procent van de SP-, PvdA- en D66-kiezers heeft sympathie voor de acties, terwijl CDA-stemmers er grote moeite mee hebben: slechts één op de drie christendemocraten koestert warme gevoelens voor het protest.

De actievoerders willen meer inspraak en een democratischer bestuur op de universiteiten. Moeten studenten en docenten het bestuur van de universiteit dan zelf kunnen kiezen? Een nipte meerderheid van 52 procent vindt van wel, terwijl nog altijd 34 procent daar tegen is, meldt De Hond. De rest van Nederland weet het niet.

Opvallend genoeg ziet 40 procent van de stemmers op D66 niets in zulke verkiezingen. Dat is toch de partij van de democratisering; de achterban heeft daar klaarblijkelijk minder mee dan de partij-ideologen.

Weinig vertrouwen in bestuur

Bestuurders genieten geen beste reputatie onder de respondenten van De Hond. Slechts zes procent van hen heeft nog altijd het volste vertrouwen in bestuurders van universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en andere publiek-private instellingen, terwijl 17 procent het vertrouwen volledig is kwijtgeraakt.

Alleen CDA-stemmers denken daar heel anders over: negentien procent heeft over het algemeen veel vertrouwen in de bestuurders en slechts drie procent van hen is gedesillusioneerd geraakt.

De ASVA is blij met de peiling, zegt voorzitter Noeri van den Berg. “De uitkomsten laten zien dat de meerderheid van de Nederlanders zich wel degelijk kan vinden in de ideeën van De Nieuwe Universiteit.” HOP