De Nieuwe Universiteit Rotterdam liet woensdagmiddag voor het eerst van zich horen. In de C-hal hingen de studenten een spandoek op en ze blinddoekten het Erasmusbeeld bij de aula. Ze hebben drie eisen aan het College van Bestuur.

“Wij zijn hier om gehoor te geven aan de landelijke actiedag en verklaren ons solidair met de actievoerders in het Maagdenhuis”, speecht tweedejaars sociologiestudent Bob Scholte. Scholte is woordvoerder van De Nieuwe Universiteit Rotterdam, een groep van ongeveer 25 studenten die enkele minuten eerder een groot spandoek ophingen met de tekst ‘Pleurt toch op met je rendementsdenken’ en het Erasmusbeeld bij de aula blinddoekten. “We komen in actie tegen het dominante rendementsdenken op universiteiten.”

Eisen

De Nieuwe Universiteit Rotterdam heeft drie eisen aan het College van Bestuur. Ze willen inzicht in de reorganisatieplannen, die momenteel geschreven worden op bijvoorbeeld de Faculteit der Sociale Wetenschappen en de Faculteit der Wijsbegeerte. Daarnaast willen ze meer inzicht in hoe de besluitvorming tot stand komt. “En daarmee samenhangend willen we volledig inzicht in de financiën. Hoe wordt bepaald wanneer een opleiding rendabel is? En waar worden studies op afgerekend?”

Openbare bijeenkomst

De actie van vandaag moet vooral gezien worden als aftrap, zegt Scholte. In de C-hal peilen ze de mening onder studenten. Maandagavond om half acht organiseren ze een eerste openbare bijeenkomst – ook in de C-hal – om te inventariseren welke problemen er spelen op andere faculteiten. Laura den Ouden, eveneens sociologiestudent en betrokken bij De Nieuwe Universiteit Rotterdam: “Bij Sociale Wetenschappen en Wijsbegeerte zijn de problemen bekend en leeft de actiedag heel erg onder studenten en medewerkers. We hebben weinig inzicht in hoe dat op andere faculteiten is. Daar willen we maandag meer duidelijkheid in krijgen.” TF