Er zijn extra maatregelen getroffen om een nieuwe verduisteringszaak op de Erasmus Universiteit te voorkomen. Dat zegt John van Barneveld, adjunct-directeur Human Resources & Finance van de universiteit. Op 9 februari werd een medewerker van zijn afdeling gearresteerd op verdenking van verduistering van ruim 20.000 euro.

Dwight B. zou het geld hebben weggesluisd via de rekeningen van vier medeverdachten, die ook zijn gearresteerd. B. wacht op dit moment thuis een rechtszaak af.

Telefonische verificatie

Volgens Van Barneveld zijn er nadat de zaak aan het licht kwam een aantal maatregelen genomen. Daarmee kunnen binnenkomende facturen beter gecontroleerd worden, maar ook de eigen medewerkers. Zo wordt er telefonisch geverifiëerd wie er achter een factuur zit en wordt het bankrekeningnummer vergeleken met wat leveranciers aangeven. Wat de maatregelen zijn om de eigen medewerkers te controleren wil Van Barneveld niet zeggen. “Dan zou je een nieuwe fraudeur alleen maar op het spoor kunnen zetten.”

Wijzigen facturen

Dwight B. werd 9 februari gearresteerd op zijn kantoor op Campus Woudestein. Hij wordt ervan verdacht rekeningnummers op facturen te hebben gewijzigd, zodat niet de leverancier maar een van B.’s medeverdachten uitbetaald werd. Die methode werkt met de nieuwe maatregelen niet meer. ES