Het LDE-Centre for Frugal Innovation in Africa (CFIA) krijgt een NWO-subsidie van 4,5 ton voor een onderzoeksproject in samenwerking met onder andere elektronicaconcern Philips. Het centrum gaat de ontwikkeling van frugal innovations in Afrikaanse landen op de voet volgen.

Frugal innovations zijn innovaties voor ontwikkelingslanden waarmee winst kan worden gemaakt, maar die ook de lokale bevolking vooruit helpen. Met de subsidie kan het CFIA één AIO en twee postdocs aan het werk stellen. Het CFIA is een van de negen LDE-onderzoekscentra die zijn opgericht voor de strategische alliantie tussen de universiteiten in Leiden, Delft en Rotterdam. De subsidie wordt verstrekt vanuit het NWO-budget voor Maatschappelijk Verantwoord Innoveren.

Licht

De onderzoekers zullen een project van Philips volgen waarmee licht wordt gemaakt in Afrika. “In afgelegen dorpen wil Philips plekken inrichten ter grote van een voetbalveld waar elektriciteit wordt opgewekt, zodat er licht is en er bedrijfjes kunnen opstarten”, zegt Peter Knorringa, hoogleraar Private Sector & Development aan het ISS en ‘trekker’ van het CFIA.

Drinkwater

Ook de Nederlandse waterbedrijven OASEN en Hatenboer worden betrokken bij het onderzoek. Zij zullen in Kenia met de LDE-onderzoekers op zoek gaan naar goedkope manieren om drinkwater te maken. “Het is de bedoeling dat wij vanuit die ontwikkelingen nieuwe literatuur gaan ontwikkelen. Zo kunnen we langzamerhand theorieën vormen over frugal innovations. Die zijn er nu nog nauwelijks, omdat het een heel nieuw onderzoeksveld is”, zegt Knorringa.

Meer weten over het Frugal Innovation? Lees het artikel dat in EM #06 verscheen.