Het Bungehuis van de Universiteit van Amsterdam is ontruimd door de politie. Enkele actievoerders hebben vrijwillig het pand verlaten, een tweede groep kwam onder politiebegeleiding naar buiten.

UPDATE 11.45 uur: De ontruiming is dan voltooid, het protest is nog niet voorbij. Studenten blokkeren de Spuistraat, zodat het arrestantenbusje niet kan wegrijden. Ook is er een protestmars aangekondigd, die waarschijnlijk woensdag zal plaatsvinden. 

UPDATE 13.00 uur: Buiten het Bungehuis is na de ontruiming een grimmige sfeer ontstaan. De mobiele eenheid heeft een aantal actieverders gearresteerd, de rest is de straat uit gedreven.

Rond 9.30 uur de mobiele eenheid via een raam het bezette Bungehuis binnen. De eerste actievoerders die het pand zelf via de voordeur verlieten zijn niet gearresteerd. Een tweede groep bezetters kwam rond 11.00 uur onder begeleiding van de politie naar buiten. Sympathisanten scandeerden intussen leuzen en applaudisseerden voor de actievoerders.

Rotjes en een rookbom

De ontruiming is rustig verlopen. Vanuit een naastgelegen pand werd een rookbom gegooid en er zijn enkele rotjes afgegaan, maar die kwamen niet van de bezetters. Toen het eerste busje met arrestanten wegreed ontstond er een klein opstootje, maar ook dat was vrij snel weer voorbij.  

De actievoerders, die zichzelf ‘De Nieuwe Universiteit’ noemen, hebben het Bungehuis 11 dagen bezet gehouden. Ze eisten onder andere meer inspraak in het universitaire beleid en een gekozen college van bestuur.

Debatmarathon

Onder druk van burgemeester Eberhard van der Laan deden de partijen gisteravond nog een laatste poging om een aanvaardbaar compromis te vinden. Het UvA-bestuur had de actievoerders van de Nieuwe Universiteit (NU) voorgesteld om een debatmarathon te organiseren waarin onder meer de democratisering van de universiteit aan de orde zou komen, het hervormingsplan van de Amsterdamse faculteit geesteswetenschappen en de tegenstelling tussen rendement en kwaliteit.

Maar de actievoerders vonden het op geen stukken na genoeg: ze concludeerden “dat het CvB niet bereid is de kritiek en de suggesties van de NU te overwegen”. Het enige wat de UvA volgens hen deed deed was “ons met financiële dreiging en met dreiging van geweld onder druk zetten”.

Lees ook: Bezetting UvA: Stilte voor de storm

Ook tijdens de onderhandelingen bij de burgemeester zouden de actievoerders geen consequenties willen verbinden aan de uitkomst van de conferentie. “Wij zien daarom geen profijt aan deelname, gezien wij dan toegeven zonder ook maar één van onze eisen ingewilligd te zien. Wij zijn daarom niet van plan om vrijwillig het Bungehuis te verlaten”, staat in hun verklaring van gisteravond.

‘Zeer spijtig’

Bestuursvoorzitter Louise Gunning van de UvA schrijft het ‘zeer spijtig’ te vinden dat de onderhandelingen niet tot een oplossing hebben geleid. De UvA gaat de debatmarathon nu alleen organiseren. “Ik blijf het belangrijk vinden die onderwerpen te bediscussiëren.” Ze roept alle landelijk betrokkenen partijen op om eraan mee te doen. HOP