Bij de ontruiming van het Bungehuis in Amsterdam zijn 46 bezetters gearresteerd, 1 sympathisant raakte gewond. 

Rond 9.30 uur kwam de Mobiele Eenheid via een raam het bezette Bungehuis binnen. De eerste bezetters, die het pand zelf via de voordeur verlieten, zijn niet gearresteerd. De rest van hen kwam vanaf 11.00 uur onder begeleiding van de politie naar buiten. Sympathisanten scandeerden intussen leuzen en applaudisseerden voor de actievoerders.

Sfeer sloeg om

De ontruiming verliep aanvankelijk rustig. Vanuit een naastgelegen pand werd een rookbom gegooid en er zijn enkele rotjes afgegaan, maar die kwamen niet van de bezetters. De sfeer sloeg om toen de mobiele eenheid demonstranten de straat uit dreef omdat een grote groep de doorgang van arrestantenbusjes blokkeerde.

Er volgden enkele opstootjes met de mobiele eenheid waarbij een aantal demonstranten werd verwijderd. Eén van hen raakte gewond toen een paard op zijn voet ging staan. Niemand van de sympathisanten is gearresteerd, zegt een woordvoerder van de politie.

Vreselijk

Collegevoorzitter Louse Gunning van de Universiteit van Amsterdam heeft in een persconferentie meegedeeld er ‘veel aan gedaan te hebben’ de bezetters tegemoet te komen. Maar toen overleg op niets uitliep, zou ontruiming de enige oplossing zijn geweest. Ze noemt het ‘vreselijk’ dat het zo ver gekomen is. HOP