Studenten die flyeren bij aanvang van colleges, telaatkomers, luidseksende huisgenoten en vieze wc’s. We ergeren ons allemaal weleens ergens aan en op de EUR is dat niet anders. EM ging op pad en vroeg studenten: wat vind jij irritant?

Misschien herken jij jezelf in een van onderstaande uitspraken, misschien als degene die zich ergert of als degene die het gedrag vertoont waar anderen zich aan ergeren. In totaal hebben 150 studenten antwoord gegeven op de vraag: wat is jouw grootste ergernis? En dit is hun top-4.

1. Luidruchtige medestudenten tijdens colleges

Maar liefst 25 procent van de studenten ergert zich aan medestudenten die tijdens colleges praten, bellen, muziek luisteren of spelletjes spelen. Meest gehoorde reactie: ‘die schoolse mentaliteit van studenten die aanwezig zijn omdat het moet in plaats van dat ze er zijn voor zichzelf, is heel irritant.’

2. Betweters in je studiegroepje

13 procent ergert zich aan haantjes de voorste, oftewel betweters, oftewel studenten die elkaar proberen af te troeven en mensen die ‘hinderlijk hun best doen’. Ook irritant: ‘mensen die tijdens colleges en werkgroepen continu vragen stellen; gewoon om aan het woord te zijn’ en ‘mensen die doen alsof ze niet gestudeerd hebben en dan een 9 halen!’ 

Latrice Venetiaan (Sociologie) ergert zich aan de wc’s in het C-gebouw en vlakbij de UB. “Die zijn echt heel smerig en het is er vaak nat”.

3. Herrie en drukte in de UB

Mensen die het heiligdom van stilteplekken in de UB en op andere plekken op de campus niet respecteren. 8 procent van de ondervraagden stoort zich aan het gedwongen moeten meeluisteren naar een uitgebreid levensverhaal. Verder storen studenten zich in de categorie studieplekken aan: Niet genoeg plekken om te studeren. Of studenten in de UB die een screensaver met ‘be right back’ instellen en vervolgens uren niet terugkeren. En wat te denken van hoge hakken in de UB: ‘echt heel slecht voor je concentratie’, en je boeken laten liggen nadat je klaar bent met kopiëren.

4. Luie, egocentrische medestudenten

Wat te denken van slackers? ‘Studenten die hoge verwachtingen hebben van anderen bij een groepsopdracht en dan zelf niets doen’. Of: slechte grammatica bij groepsopdrachten: ‘dan mag ik iemands stuk helemaal gaan corrigeren, ik heb wel wat beters te doen’. En ook: ‘mensen die vlak voor tentamens vragen gaan stellen over onderwerpen die al lang behandeld zijn, omdat ze zelf nooit naar colleges komen’. Arrogant en egocentrisch zijn wordt ook niet gewaardeerd: mensen die zich ‘alleen druk maken over hun cv of enkel handelen uit eigenbelang’. NC