De problemen met het draadloos internet in de Centrale Universiteitsbibliotheek zullen niet opgelost zijn voor de aanstaande renovatie. Dat betekent dat studenten nog tot zeker september last zullen hebben van een gebrekkige verbinding. Dat laat een woordvoerder van de ICT-afdeling weten.

De toename van het aantal mobiele apparaten is volgens de ICT-afdeling de oorzaak van de slechte wifi-verbinding. Daardoor is er niet voldoende capaciteit om iedereen te voorzien van een snelle verbinding. Internetpagina’s laden hierdoor bij een deel van de gebruikers niet of zeer langzaam. Bij de installatie van de wifi-routers zijn een aantal ruimtes overgeslagen omdat daar medewerkers met vaste computers werkten. Nu deze plekken ook voor studenten met een laptop beschikbaar zijn, blijkt de wifi-dekking niet voldoende.

Noodoplossing moeilijk realiseerbaar

Een noodoplossing is in theorie mogelijk, maar moeilijk realiseerbaar. Het plaatsen van extra routers zou volgens de ICT-afdeling zo’n drie maanden duren en er moet dan ook worden gezaagd in plafonds met asbest. Bovendien is die maatregel te duur. “Er zal namelijk maar enkele maanden goede dekking zijn, waarna de verbouwing start en de investering opnieuw gedaan moet worden”, aldus een verklaring.

Universiteitsraad

Het draadloos internet is al meerdere malen onderwerp van gesprek geweest in de Uraad. Afgelopen week stelde de studentengeleding het onderwerp wederom ter sprake en vroeg het CvB om een oplossing te zoeken. “Een noodvoorziening zou te duur zijn, zeker met de opening van het nieuwe onderwijsgebouw en de in aantocht zijnde renovatie. Dat kan een logische keuze zijn, maar wij weten niet hoeveel die noodvoorziening kost en of die echt te duur is”, zegt studentenraadslid Korrein Volders.

Voorlichting

De universiteitsbibliotheek kondigt wel aan studenten te gaan informeren over de plekken waar een slechte verbinding is. Na de renovatie moet de capaciteit van het draadloos netwerk in de gehele UB op orde zijn. EvR