Hoogleraar Jan Hoeijmakers van het Erasmus MC heeft een Europese subsidie gekregen voor zijn onderzoek Dementia. Het gaat om een bedrag van 150.000 euro.

Het betreft een zogenaamde ‘proof of concept’-beurs, die bedoeld is voor wetenschappers die al Europese subsidie ontvangen voor hun fundamentele onderzoek en ideeën hebben voor nieuwe commerciële of maatschappelijke toepassingen. De beurzen, die maximaal 150 duizend euro bedragen, kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om patenten aan te vragen of om een bedrijf op te zetten.

Dementia staat voor DNA rEpair impaired Mice with accElerated Neurodegeneration as Tool to Improve Alzheimer therapeutics. Hoeijmakers ontdekte dat DNA-schade een heleboel ouderdomsziektes tot gevolg kan hebben. Het onderzoek richt zich met deze nieuwe subsidie vooral op het verband tussen DNA-schade en alzheimer.

Nederland haalt meeste toekenningen binnen

Er zijn donderdag 59 beurzen toegekend aan wetenschappers in 15 verschillende landen. Nederland heeft er met elf toekenningen het meest binnengehaald, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (8), Spanje (8) en Frankrijk (6). Het gaat om de tweede ronde van 2014. In totaal werden er vorig jaar 120 aanvragen gehonoreerd, 61 winnaars waren al in de eerste ronde bekend gemaakt. Daar zaten vier Nederlanders tussen.