Het is niet enkel film wat de klok slaat op het Internationaal Film Festival Rotterdam. Criminoloog Robby Roks geeft voorafgaand aan de film Girlhood een college over jeugdbendes in Nederland.

Tijdens het criminologisch mini-college worden veel foto’s van bendes op het scherm getoond. De meeste foto’s maakte Robby Roks zelf tijdens zijn etnografisch onderzoek naar de bende ‘de Crisps’ in Den Haag. Bij dit gewaagde onderzoek liep hij mee in het dagelijks leven van de bende, bouwde vriendschappen met de leden op en werd zo bijna als een volwaardig lid opgenomen in de groep.

Onderbelicht probleem

Aan de geluiden in de zaal te horen, zijn veel mensen verbaasd over het bestaan van bendes in Nederland. Ook volgens Roks is het bestaan van bendes in Nederland een onderbelicht probleem. Uit zijn onderzoek blijkt dat jeugdbendes ontstaan door problemen in het ontwikkelen van een identiteit in de overgang van de jeugd naar de volwassenheid. Jongvolwassenen sluiten zich aan bij een bende omdat ze zoekend zijn naar identiteit, vastigheid en geborgenheid in onze moderne wereld die voortdurend in verandering is. Dit leidt onder andere tot criminaliteit.

Lees ook: IFFR Filmquiz: Van arthouse tot de dood van Kim Jong-un

Meidenbendes in Parijs

De film ‘Girlhood’ is een eigentijdse Franse dramafilm over het meisje Marieme die opgroeit in de Banlieues van Parijs. Door deze grijze en schimmige achtergrond en de scherpe close-ups is het alsof de onzekere Marieme je aan de hand meeneemt. Inderdaad blijkt, zoals Roks in zijn college al noemde, dat Marieme soms de balans tussen het kind-zijn en het volwassen-worden niet kan vinden. Dit komt mede door de turbulentie binnen het gezin en de omgeving waarin ze opgroeit. Hierdoor ziet Marieme alleen nog een uitweg door haar heil te zoeken in het harde leven van de straat en sluit ze zich aan bij een meidenbende. Om van haar onzekere identiteit af te komen, wordt Marieme om gedompeld tot Vic; een gangster-meid die nergens bang voor is.

Worsteling

Marieme probeert geforceerd de identiteit van een gangstermeid aan te nemen, maar de onzekerheid in haar ogen blijft door het filmscherm heen priemen. De meiden lachen, zingen en dansen samen, maar ook stelen zij kleding en vechten zij met andere meidenbendes. De hele film toont zo op een realistische manier de worsteling van een jongvolwassene om een eigen stabiele toekomst te scheppen, wat aansluit bij het college van Roks. Doordat de stof uit het college duidelijk terug te zien is in de film, wordt het verhaal nog aangrijpender en heb je aan het eind van de avond ook nog het gevoel echt wat geleerd te hebben. AK