Wie volgend jaar aan een masteropleiding begint en toch nog een basisbeurs wil krijgen, kan iets slims doen: een maandje eerder inschrijven. Dat idee dringt intussen tot studenten door.

Het kan lang niet overal, maar er zijn opleidingen met verschillende inschrijfmomenten per jaar. Daar kun je bijvoorbeeld midden in de zomervakantie, op 1 augustus, met je masteropleiding beginnen. Of desnoods een half jaar eerder.

De basisbeurs wordt per 1 september 2015 afgeschaft. Wie dus een maand eerder begint te studeren, heeft er voor de duur van zijn opleiding recht op. Dat kan vooral geneeskundestudenten veel geld schelen: hun masteropleiding duurt immers drie jaar.

Meer dan 10 duizend euro

Voor studenten op kamers is de basisbeurs 3.400 euro per jaar. Een geneeskundestudent bespaart dus meer dan 10 duizend euro met een vroege inschrijving.

Natuurlijk kun je je ook voor een willekeurige andere masterstudie inschrijven, zolang je er een maandje eerder kunt beginnen. Zie het als een parkeerstudie. Dan stap je een maand later gewoon over naar de studie van je eerste keuze.

Deadline 1 februari

Of aankomende bachelorstudenten er nog iets aan hebben, is de vraag. Als een bacheloropleiding meerdere inschrijfmomenten heeft, dan kunnen studenten er gewoonlijk op 1 september of 1 februari van start. En 1 februari is aanstaande zondag al. HOP/ES

Lees ook: Negen dingen die je moet weten over het leenstelsel