De foyer van de Rotterdamse schouwburg was maandagavond gevuld met filmfanaten. In samenwerking met de Erasmus Universiteit werd op het IFFR een Erasmus Film Quiz georganiseerd met vragen over alles tussen Hollywood en arthouse. In teams van maximaal vijf personen strijden de deelnemers om een gewilde prijs: vrijkaarten voor de eindfilm en het eindfeest van het IFFR.

Als de foyer vol loopt is het duidelijk dat veel IFFR-gangers van de filmquiz hebben gehoord. Zowel studenten met weinig verstand van films als doorgewinterde filmfanaten schrijven zich in als team. Aangezien de quiz in het Engels wordt gehouden, zijn er ook heel veel internationale teams. Onder het genot van een drankje wacht iedereen vol spanning op de eerste vraag. Sommige groepjes checken op hun smartphone nog even wat filmtitels, regisseurs en acteurs en anderen slaan er de IFFR-gids nog eens op na.

Propaganda

De thema’s van de vragen zijn afgestemd op de thema’s van het filmfestival en zo is het eerste thema ‘propaganda’. Er volgen per thema tien korte filmfragmenten waarbij de teams gevraagd wordt om de filmtitel en de bijbehorende regisseur en acteurs te noteren. Sommige groepjes roepen iets te enthousiast de goede antwoorden en andere groepjes kijken bij de fragmenten alsof ze water zien branden.

Lees meer over IFFR: Anna houdt van films met een happy end

De dood van Kim Jong-un

De volgende rondes met filmfragmenten zijn ‘Feministic Friendly’, ‘Trivia’ en ‘Technology isn’t anything’. Ook zijn er bonuspunten te verdienen met erg moeilijke vragen, bijvoorbeeld de vraag hoe Kim Jong-un in de omstreden film The Interview uiteindelijk dood gaat. Verder is er een ronde waarbij de groepjes stills van films te zien krijgen en een ronde waarin ze muziekfragmenten van films te horen krijgen.

Puntje van je tong

Na de zes spannende rondes volgt een pauze van vijf minuten waarin de antwoorden worden nagekeken. Voor de meeste studenten waren de vragen toch wel erg moeilijk, vooral omdat veel films uit de quiz van voor hun tijd zijn. “De oudere generatie maakt meer kans op het winnen van de prijs”, aldus de 24-jarige Michelle. Daarnaast leidt de quiz ook tot frustraties bij de studenten. Rosalinde (21): “Het is zo vervelend om een naam of titel op het puntje van je tong te hebben liggen en er op dat moment niet op te komen. Dat had ik vooral bij de titels van de liedjes.”

Verder vinden de studenten het ondanks de moeilijke vragen wel een erg leuke avond. Robin (24) stelt dat het wel een goed initiatief van de universiteit is om samen te werken met het IFFR: “Als je de universiteit terug ziet op het festival, wordt het ook aantrekkelijker om het filmfestival te bezoeken”.

Meesterbrein

Uiteindelijk eindigt de top 3 heel dicht bij elkaar. De winnaars zijn een groepje mannen van rond de 30 met de teamnaam ‘de peren’. Als ik vraag hoe ze gewonnen hebben en of ze zich hebben voorbereid, wijzen alle vingers naar één man uit het groepje en is het duidelijk dat hij het meesterbrein achter het winnende team is. AK