Ieder jaar verandert Rotterdam in één grote bioscoop. Tussen de massa’s filmliefhebbers, acteurs en dagjesmensen gaat EM op zoek naar studenten. Wat brengt hen naar het International Film Festival Rotterdam? In cinerama ontmoeten we zaterdagavond psychologiestudente Anna Dijkshoorn (21), die graag films bezoekt met een happy end.

Eerste hulp bij filmkeuze

“Omdat ik het zo moeilijk vond om tussen de films te kiezen heb ik de ‘Eerste hulp bij filmkeuze’ op de IFFR-site geraadpleegd. Ik hou van films tussen mainstream en experimenteel in en daar is heel veel keuze in op het IFFR. Verder vind ik het belangrijk dat er een happy end is bij een film. Ik heb niet zo heel veel verstand van films of acteurs en kijk dan ook niet naar of ze genomineerd zijn voor een award. Ik laat me liever gewoon verrassen.”

Happy end

“Vanavond ga ik naar de film The Normal Heart over de strijd tegen de aidsepidemie onder homoseksuelen in Amerika. Die lijkt me best heftig. Morgenavond bezoek ik de film The Farewell Party die me heel erg grappig lijkt. Het is een komedie over bejaarden in Jeruzalem, die een apparaat voor euthanasie ontwikkelen om hun bejaarde vrienden uit hun lijden te verlossen. Klinkt misschien niet zo humoristisch, maar dat schijnt het wel te zijn. Dat vind ik ook altijd geweldig aan de films op het IFFR, dat ze op een bijzondere manier serieuze problematiek presenteren.”

Drukke boel

“Ik ben de afgelopen drie jaar naar het IFFR geweest en bezoek dan elke keer wel 2 of 3 films. De sfeer op het festival is relaxt, terwijl het ook altijd erg druk is. Je merkt daardoor wel dat je minimaal een kwartier van te voren aanwezig moet zijn om een goede plek te bemachtigen in de bioscoopzaal.” AK

Meer IFFR?

Review: Ik ben Alice

Voor vrijwilliger Eva zijn Japanse films favoriet