Vlaamse universiteiten vrezen een massale toestroom van Nederlandse studenten nu de basisbeurs in Nederland is afgeschaft. Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard donderdag.

De Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits maakt zich zorgen over het nieuwe leenstelsel in Nederland, dat dinsdag door de Eerste Kamer definitief aangenomen werd. Daardoor zijn Nederlandse studenten duizenden euro´s per jaar duurder uit. De Vlaamse minister wil met haar Nederlandse collega Jet Bussemaker overleggen over mogelijke gevolgen voor het Vlaamse hoger onderwijs.

Helft goedkoper

In België is het collegegeld de helft lager dan in Nederland. Voor studenten die aan een tweede studie beginnen is het verschil nog groter. Crevits heeft voorgesteld om aanstaande maandag met Bussemaker in gesprek te gaan, meldt het Nederlandse ministerie van Onderwijs. Die dag zijn beide bewindspersonen in Brussel voor een andere bijeenkomst, dus dat zou een logisch moment zijn. Bussemaker heeft nog niet gereageerd op het officiële verzoek.

Het Vlaamse onderwijs trekt jaarlijks zo’n 6.000 studenten uit Nederland. Dat zijn er al jaren meer dan het aantal Vlamingen dat in Nederland een opleiding volgt. HOP/ES