Ieder jaar verandert Rotterdam in één grote bioscoop. Tussen de massa’s filmliefhebbers, acteurs en dagjesmensen gaat EM op zoek naar studenten. Wat brengt hen naar het International Film Festival Rotterdam? Bij de opening ontmoeten we IBA-studente Eva Novotna (22), al drie jaar op rij vrijwilliger op het festival.

Openingsfilm

 “Vanavond kan ik helaas niet naar de openingsfilm War Book en het openingsfeest omdat deze zijn uitverkocht, maar er is gelukkig ook een surprise openingsfilm voor vrijwilligers. Ik ben namelijk voor het derde jaar op rij vrijwilligster op het IFFR, omdat ik zelf ontzettend veel van bijzondere films houd.”

Absurde Japanse film

“Eigenlijk hebben alle films op het IFFR wel een boodschap en daarom kijk ik naar vele verschillende genres. Dit jaar zijn Japanse films mijn favoriet omdat ik op uitwisseling ben geweest in Japan en zo Japan weer een beetje herbeleef. Ik ga daarom sowieso naar de absurde Japanse film Tokyo Tribe.”

Vrijwilliger

“Het leuke aan vrijwilliger zijn, is dat je op heel veel plekken wordt ingezet. Je ontmoet veel internationale mensen, en iedereen heeft hier een passie voor film.  Hierdoor heb je snel een klik met de mensen en kun je met iedereen een praatje maken. Dat is echt een verschil met bijvoorbeeld het Karlovy Vary International Film Festival in Tsjechië dat ik vaak bezoek met vriendinnen. Daar zijn er betaalde medewerkers die zelf vaak niet van films houden maar puur voor het geld werken.”

Gratis kaartjes

“De sfeer op het IFFR wordt mede gemaakt door de vrijwilligers die allen een passie hebben voor films en dit uitdragen. Een leuke bijkomstigheid is dat je gratis kaartjes krijgt voor filmvoorstelling en je dus het festival in al zijn facetten ervaart.” AK