De Studystore op de campus wordt kleiner en gaat vanaf de zomer verder als servicepoint in het nieuwe Polakgebouw. Voor maar liefst 17 van de 21 vestigingen is er nog slechter nieuws, zij sluiten nog dit jaar noodgedwongen de deuren. Dat meldt de studieboekenwinkelketen, die op veel Nederlandse onderwijsinstellingen aanwezig is.

De reden voor de sluiting van de boekenwinkels is de toenemende online verkoop waarin het bedrijf wil investeren. Zo’n 85 procent van de omzet behaalt Studystore nu al online. Fysieke winkels zijn daardoor in veel steden niet meer winstgevend. “We hebben zelf onderzoek gedaan waaruit bleek dat 70 procent van de studenten liever zijn of haar boeken online bestelt. Dan kan je die winkels wel open houden, maar dan investeer je tegen de klippen op”, zegt Hylco Wijnants, manager campuswinkels bij Studystore. “Bovendien zijn studenten prijsgevoelig, dus je wilt hen ook een goed aanbod doen en de vaste kosten die komen kijken bij een fysieke winkel zijn gewoon hoog.”

Ook gedwongen ontslagen

Voor de 67 personeelsleden die nu in de winkels staan, waarvan dertien een tijdelijk contract hebben, breekt een periode van onzekerheid aan. Zij zijn boventallig verklaard en moeten opnieuw solliciteren. Voor een aantal van hen zal intern een nieuwe plek worden gevonden, ‘maar we zitten van Vlissingen tot Leeuwarden, dus het is niet realistisch om te denken dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen’, licht Wijnants toe.

Dichter bij studieverenigingen

Naast de winkel op de Rotterdamse campus worden ook de vestigingen in Den Haag, Wageningen en op de Hogeschool van Amsterdam omgebouwd tot servicepoint. In de kleinere vestigingen zullen geen algemene boeken meer te koop zijn. Het is bovendien de bedoeling dat er via dit punt nauwer contact wordt gehouden met de studieverenigingen die de boekverkoop via de Studystore regelen. Voor een deel van de andere vestigingen, voornamelijk op HBO-instellingen, valt het doek in april. Het is de bedoeling dat vanaf oktober de overige vestigingen zijn gesloten of omgezet tot servicepoint. EvR