‘Make it Happen’: top of flop?

Onder grote belangstelling van de pers werd gisterochtend (maandag 15 december) op het Centraal Station de nieuwe slogan van Rotterdam gepresenteerd: ‘Make it Happen’. De slagzin, waarop een marketingbureau een jaar lang broedde, gaat gebruikt worden om de stad, haven en universiteit in binnen- en buitenland te promoten. Kunnen EUR-studenten zich identificeren met de nieuwe slogan?

Max Theunissen (23), zesdejaars student Economie en Rechten

“Het is echt zo’n stereotype slogan, een paar Engelse woorden waar je eigenlijk alle kanten mee op kan. Ik vraag me af wat het precieze nut ervan is. Als je er een hele campagne omheen maakt, bijvoorbeeld door schoolkinderen te inspireren om over hun droomberoep na te denken, kan het wel wat worden. Een goed voorbeeld daarvan is de ‘I Will’-campagne van de RSM (de bedrijfskundefaculteit, red.), die is vooral zo succesvol geworden omdat ze hem de studenten bij wijze van spreken vijf jaar lang door de strot hebben geduwd. Als je zo’n slogan niet sterk uitdraagt, kan je in principe alles opschrijven zonder dat iemand er uiteindelijk iets van merkt.”

Xaviera Huisman (21) en Amber de Nood (22), allebei derdejaars student Algemene Cultuurwetenschappen

Xaviera: “Ik wist nergens van, maar deze slogan past wel bij Rotterdam, de stad van het harde werken en ondanks tegenslagen toch overwinnen. Dat heeft de geschiedenis, met de wederopbouw na het bombardement, wel bewezen. ‘Make it Happen’ straalt echt iets uit van: ‘niet lullen maar poetsen!’ Misschien is dat ook wel een goed Nederlands alternatief, zodat alle Rotterdammers die geen Engels spreken zich ook met een slagzin kunnen identificeren.”

Amber: “Bij ‘Make it Happen’ moet ik gelijk denken aan een film met dezelfde naam, waarin een meisje na afgewezen te worden op de dansacademie toch haar droom om ballerina te worden verwezenlijkt. Dat is een mooie associatie, en ik denk dat Rotterdam hiermee ook wil zeggen dat je je dromen waar moet maken, ook al is de weg er naartoe niet altijd makkelijk. Het past dus goed bij de stad en de universiteit, maar een jaar lang de tijd om hier op te komen is wel wat overdreven. Dat had ik zelf ook wel in één dag kunnen bedenken.” 

Jasper Wierda (23), tweedejaars masterstudent International Management/CEMS

“Best een goeie slogan vind ik, het straalt de typische ambitieuze Rotterdamse mentaliteit uit: je moet je eigen potentie waarmaken en daar ben je zelf verantwoordelijk voor. ‘Make it Happen’ is in elk geval pakkender dan de vorige slogan (‘World Port City’), die niet echt inspirerend was. Natuurlijk kun je je vraagtekens zetten bij het praktische effect van een slagzin, heeft een nieuwe slogan daadwerkelijk invloed op de uitstraling van de stad? Als het actief wordt uitgedragen door een intensieve marketingstrategie kan het misschien positief werken voor de internationale aantrekkingskracht van Rotterdam.”