Medewerkers van de EUR zijn ontevreden over het uitblijven van een discussie over de Sinterklaasviering aan de universiteit. Volgens Assistant Professors Isabel Awad en Jiska Engelbert (ESHCC) is discussie over het al dan niet racistische karakter van de figuur van Zwarte Piet broodnodig. Ze uiten hun onvrede in een ingezonden brief op deze website.

Terughoudend

De marketingafdeling van de EUR meldde eerder dat Piet bij de Sinterklaasviering voor personeel en familie, dit jaar op 29 november, zijn bruine kleur behoudt. “We blijven terughoudend in de manier waarop we Piet benoemen, bovendien schminken we hem al bruin en niet roetzwart”, zei Pieter Kuijt, directeur stafafdeling Marketing en Communicatie, tegen EM.

Awad en Engelbert zijn het daar niet mee eens. “Er moet aan deze internationale universiteit een vorm van debat komen over de viering”, zegt Awad, die liever gekleurde pieten op de campus ziet. “De marketingafdeling van een universiteit kan deze beslissing niet nemen zonder te hebben geluisterd naar de medewerkers. Wij worden niet gerepresenteerd.”

Gemiste kans

De twee Assistant Professors zonden hun brief in na gesprekken met collega’s. “Niet iedereen is het met ons eens dat Zwarte Piet moet veranderen, maar juist aan deze universiteit, die veel kennis heeft over dit onderwerp en waar veel internationale mensen studeren en werken, moet er wel over worden gepraat”, vindt Engelbert. “Het is een gemiste kans.”

De EUR is van mening dat de Sinterklaasviering een interne aangelegenheid is en neemt daarom geen standpunt in over de rol van Zwarte Piet. Die gedachtegang gaat volgens Awad en Engelbert niet op. “De universiteit uit nu al een mening door vast te houden aan deze Piet”, zegt Engelbert. “En de universiteit wordt bekostigd met publiek geld, dus zal nooit volledig privaat zijn.” EvR