Het gaat goed met bier, dankzij jullie

Weinig sectoren zo bruisend als de biersector. Dat leert het onderzoek van Jochem Kroezen, die gisteren promoveerde met een onderzoek over de bierindustrie. Vooral kleine, lokale brouwerijen varen wel dankzij kieskeurige consumenten.  

Promovendus Jochem Kroezen (Rotterdam School of Management) keek in het vergrootglas naar de biersector en kwam tot de conclusie dat elke ondernemer kan leren van de bierindustrie. Hoewel grote bierfabrikanten als Heineken en Bavaria veel macht naar zich toetrekken, weten kleine bierbrouwers toch te overleven en zien ook steeds nieuwe brouwers kans om vat te krijgen op de markt. Momenteel kent Nederland tweehonderdvijftig brouwers.

Lokaal bier

Deels heeft de biersector de stroom mee, omdat consumenten van oudsher kritisch zijn wanneer het op hun biertje aankomt. Ze houden niet van massaproductie, maar van authentieke en traditionele, eerlijke producten. Maar de bierindustrie weet hier razendslim op in te springen, bijvoorbeeld met festiviteiten zoals het jaarlijkse Bokbierfestival. De consument maakt daar kennis met de ‘technicus’ die het ‘perfecte biertje’ kan brouwen. Of hij ontmoet er een ‘historicus’ die alles weet van de lokale biertraditie. Zo wordt de vraag naar lokaal bier aangezwengeld. Lokale bierbrouwers spelen vervolgens handig in op die belangstelling, door oude brouwinstallaties weer te laten borrelen en oude namen en recepten onder de bestofte vaten vandaan te toveren. DR

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.