Medewerkers kunnen dit jaar voor het laatst gebruik maken van de geliefde fietsregeling. Per 1 januari 2015 is het niet meer mogelijk om verlofdagen in te ruilen voor de goedkope aanschaf van een tweewieler. Werknemers moeten er dus snel bij zijn.

Onder medewerkers van de Erasmus Universiteit was het een veelgebruikte regeling. Bij het inruilen van enkele felbegeerde vrije dagen (maximaal tien) had je recht op allerlei fiscale voordelen, waardoor een fiets tot wel 750 euro goedkoper kon worden aangeschaft. Binnenkort verdwijnt de huidige fietsregeling echter van tafel: voor medewerkers wiens vervoermiddel van ellende uit elkaar valt dus nog een paar maanden de kans om voordelig een nieuwe op de kop te tikken.

Overheidsmaatregel

De universiteit doet de regeling niet in de ban om sportief personeel te pesten, maar wordt daar door landelijk beleid toe verplicht . “Het percentage dat belastingvrij aan werknemers kan worden besteed wordt vanaf 2015 verlaagd met ruim anderhalf procent. Door eerdere verlagingen was het goedkoop aanschaffen van privé-pc’s al niet meer mogelijk, en nu moet ook de fietsregeling eraan geloven”, zegt Daniëlle van den Heuvel, werkzaam op de afdeling Human Resources en Finance. Snijden in de personeelsvoordelen lijkt dus een noodzakelijk kwaad.

Duurzaam?

Nu voor een tweewieler binnenkort weer de volle mep betaald moet gaan worden, is het goed mogelijk dat meer medewerkers de auto zullen nemen. De maatregel lijkt daarom enigszins in tegenspraak met het duurzaamheidsbeleid, een kernwaarde waaraan de universiteit de laatste tijd veel aandacht besteedt. Van den Heuvel beaamt dat, maar denkt niet dat het afschaffen van de fietsregeling verstrekkende gevolgen zal hebben. “Ik verwacht niet dat het personeel nu opeens massaal de auto pakt. Fietsen is naast voordeliger ook een stuk gezonder, reden genoeg om toch gewoon met de fiets te blijven komen.”

Last minute

Een rondje langs verschillende kantoren leert dat de EUR zich inderdaad geen zorgen hoeft te maken over een explosieve toename van het aantal auto’s op de campus: de meeste medewerkers zijn al lang en breed voorzien van een fiets. Omdat de mogelijkheid voor het goedkoop aanschaffen van een fiets over enkele maanden verdwijnt, overwegen sommigen om last minute nog een tweewieler aan te schaffen. “Ik denk er serieus over na, ook omdat ik nog genoeg verlofdagen over heb”, zegt René Schachtschabel, werkzaam bij de examenadministratie Rechten.

“De laatste weken zijn er bij ons meer bestellingen binnengekomen”, zegt fietsenmaker Dave Zwaan van Campus Bikes, die het jammer vindt dat de voordelige regeling verdwijnt. “Het is niet erg duurzaam, want meer mensen zullen nu overstappen op de auto of het openbaar vervoer. Ik raad het personeel daarom van harte aan om snel nog een fiets bij ons te bestellen.” Het aanvragen van een fiets kan nog tot 1 december.  MvS