Vanaf maandag kent de Erasmus Universiteit Meat Free Mondays. Vrees niet, je kunt maandag gewoon lunchen met een kroket als je daar zin in hebt. Maar de universiteit wil studenten en medewerkers graag wekelijks wijzen op alternatieven voor vlees.

Stimuleren is het sleutelwoord. Projectleider duurzaamheid Eva Rood: “Meat Free Monday draait vooral om communicatie over de negatieve effecten van veeteelt en de alternatieven voor vlees.” Dat moet voor medewerkers en studenten aanleiding zijn om op maandag minder vlees te eten. De kroket blijft voorlopig dus gewoon in de schappen liggen. “We gaan mensen niet verbieden om vlees te eten”, zegt Rood. “Dat zou te veel emoties losmaken, en geloof me, die zullen niet positief zijn. En daarnaast is een kroketje op zijn tijd ieders eigen verantwoordelijkheid.”

Wat we dan wel precies kunnen verwachten op maandag is nog niet helemaal duidelijk. Het is aan de cateraars zelf om te besluiten hoe ze invulling geven aan Meat Free Monday, maar volgens Rood is iedereen bereid om er aandacht aan te besteden. Op welke manier ze dat zullen doen, weet Rood ook nog niet. “Je kunt denken aan posters, extra vegetarische gerechten, of kortingen”, vertelt Rood. “Het Erasmus Paviljoen zet bijvoorbeeld een extra vegetarische special op de kaart.”

Gisteren werd de campagne afgetrapt met de Nederlandse première van de documentaire Cowspiracy, over de effecten van de vleesindustrie. TF