Nu bewezen: nevenactiviteit is must op CV

Doe een jaar medezeggenschap, word actief lid bij een studie- of gezelligheidsvereniging of richt een bedrijf op. Kortom, laat werkgevers zien dat je kunt werken in een team, kunt netwerken en je mening durft te geven. Dat is goed voor je kans op een baan.

Dat blijkt uit een onderzoek onder werkgevers van Magnet.me: de netwerksite die bedrijven en (afstuderende) studenten direct met elkaar in contact brengt. Op basis van criteria waarop de ruim vijfhonderd bedrijven in het netwerk de studenten selecteren, is af te lezen waar ze de meeste waarde aan hechten. Behalve de bevestiging dat nevenactiviteiten er zeker toe doen, moet je de juiste studie kiezen, hoge cijfers halen in je master en ook een stage verhoogt je baankansen.

Misschien niet echt verrassend, want studenten horen al jaren dat je het met alleen studeren niet redt. Toch bleef onduidelijk of bedrijven er daadwerkelijk zo zwaar aan tillen, beredeneert Vincent Karremans van Magnet.me vanuit zijn eigen studententijd in Rotterdam. “Ik had geen idee wat bedrijven belangrijk vonden.” Hij is daarom blij dat zijn onderzoek de vermoedens onder studenten bevestigt.

Sociale vaardigheden

Johan Hazelhof van advocatenkantoor Schaap & Partners werkt al sinds de oprichting twee jaar geleden met Magnet.me  en hecht de meeste waarde  – naast goede cijfers (vooral in de master) – aan sociale vaardigheden. ”Een kantoor runnen is ondernemen en daar hoort netwerken bij.” En als een student aan topsport doet, is dat voor Hazelhof een pre, want zegt hij: “Die hebben doorzettingsvermogen.”  Aan de andere kant vindt hij taalvaardigheden minder belangrijk, want uit ervaring weet hij dat studenten tijdens hun stage pas echt goed leren schrijven.

Als het onderzoek filtert op studies per universiteit, zijn op de Erasmus Universiteit Econometrie, Economie en Bedrijfskunde (in die volgorde) het meest in trek bij de aangesloten werkgevers. Verder zijn de financiële masters van Bedrijfskunde en Economie gewild, en niet alleen bij financiële instellingen.

Geen grote verschillen

Grote verschillen tussen branches zijn er niet. Ook opvallend is dat bedrijven liever zien dat studenten betere cijfers halen dan dat ze per se snel afstuderen. Iets wat haaks staat op het huidige onderwijssysteem, waar Nominaal is Normaal het tempo erin probeert te houden, ook in de latere studiejaren. Wat verder naar voren komt is dat in de sector Overheid minder waarde wordt gehecht aan stage-ervaring dan in de andere branches.

Magnet.me

Bij Magnet.me worden (afstuderende) studenten en bedrijven met elkaar gematcht als het profiel van de student voor minimaal 60 procent overeenkomt met de criteria van het bedrijf. Ruim 21.000 studenten hebben een account, net als ruim vijfhonderd bedrijven, van multinationals tot het MKB. Hoe vaak Magnet.me tot een baan of stage leidt, weet oprichter Vincent Karremans niet, omdat het netwerk alleen het eerste contact faciliteert. LJ

Nu bewezen: nevenactiviteit is must op CV

Doe een jaar medezeggenschap, word actief lid bij een studie- of gezelligheidsvereniging of richt een bedrijf op. Kortom, laat werkgevers zien dat je kunt werken in een team, kunt netwerken en je mening durft te geven. Dat is goed voor je kans op een baan.