Tekenaar Bas van der Schot heeft de Inktspotprijs 2014 voor de beste politieke spotprent gewonnen.

Met de tekening ‘Een korte geschiedenis van de PvdA’ (uit de Volkskrant van 2 april 2014) heeft Bas van der Schot de Inktspotprijs 2013-2014 gewonnen. De tekening verbeeldt de problemen bij de PvdA. Van der Schot, die onder meer tekent voor de Volkskrant, Erasmus Magazine en Vrij Nederland won de prijs ook al eens in 2002.

 

De winnende tekening van Bas van der Schot

Juryrapport

De jury, bestaande uit schrijver en dichter Bart Chabot, Marina de Vries (hoofdredacteur Museumtijdschrift), stripjournalist Joost Pollmann en Sigrid Sijthoff (oud-commissaris Sijthoff Pers en oprichter Expertisecentrum Journalistiek), zegt over de tekening dat deze ‘grote eenvoud combineert met grote betekenis.’ ‘De teloorgang van de PvdA begon dus – in  de ogen van de tekenaar- met Wim Kok. In de loop van de tijd raakt de haan zijn veren kwijt totdat hij als een kale kipfilet amechtig in de pan ligt. Zo’n groot drama in zulke eenvoudige, rake symbolen: petje af’, aldus het juryrapport.

Geluk hebben

Van der Schot is vanzelfsprekend blij met de prijs. “Het is toch de enige prijs die politieke tekenaars in Nederland kunnen winnen.” Maar dat relativeert hij direct: “Je moet natuurlijk wel een beetje geluk hebben, want het is eigenlijk een soort loterij. Ik vind sowieso dat je tekeningen nauwelijks met elkaar kunt vergelijken.”

Peter van Straaten

“Het leukste van alles is dat Peter van Straaten op het NOS-journaal iets positiefs gezegd heeft over mij. Dat is toch een grote eer”, lacht Van der Schot. “Toen ik als jochie van zeventien mijn eerste tekeningetjes naar de lezersrubriek van Trouw stuurde, was hij namelijk mijn grote voorbeeld.” GvdE