De afgelopen maand kon er lustig op los genomineerd worden voor de Rotterdam Architectuurprijs 2014. Een drietal gebouwen van de Erasmus Universiteit schopte het tot de longlist, waarop de meest functionele en esthetische Rotterdamse bouwwerken prijken.

Uit de gevarieerde lijst van actuele Rotterdamse architectuur blijkt maar weer eens hoezeer de stad zijn imago van architectuurhoofdstad waarmaakt. Een kleine greep uit de voorselectie: een pop-up openbaar toilet in de speeltuin aan de Heemraadsingel, de ondergrondse fietsenstalling van het Centraal Station en de ‘ondernemersfabriek’ aan de Mathenesserdijk. Tussen de bonte verzameling bouwwerken die voor de prijs in aanmerking komen treffen we liefst drie gebouwen van de Erasmus Universiteit.

Paviljoen als bruisend hart

De eerste EUR-afgevaardigde in het 44-koppige overzicht is het Erasmus Paviljoen, op de website aangemerkt als het ‘bruisende hart’ van de universiteit. Behalve het open en uitnodigende uiterlijk krijgen ook de flexbiliteit (een theaterzaal, grand café en studieruimte in één pand) en duurzaamheid van de Glasbak, zoals de bijnaam van het campushart luidt, speciale aandacht.  

Het Erasmus Paviljoen heeft een open en uitnodigend karakter

Een opvallende naam op de longlast is de kersverse parkeergarage, die waarschijnlijk minder snel als lust voor het oog zal worden betiteld, maar de campus wel een stuk toegankelijker en praktischer maakt. Vanwege de ‘naadloze integratie van landschap, buitenruimte en utiliteit’ verdient ook de ondergrondse aanwinst van Campus Woudestein een eervolle vermelding.

De parkeergarage maakt de campus praktischer en toegankelijker

Uitzonderlijke schoonheid

Het statige onderkomen van het Erasmus University College aan de Nieuwe Markt in het stadscentrum geldt waarschijnlijk als één van de grootste kanshebbers. Volgens de website combineert het nieuwe ontwerp van de voormalige stadsbibliotheek, door onder meer houten lambrisering, natuurstenen en glas in lood, ‘uitzonderlijke schoonheid met technische functionaliteit voor eigentijds onderwijs’.

Hoewel de positieve kritieken veelbelovend klinken, is het maar zeer de vraag of de genomineerde EUR-gebouwen het kunnen winnen van stadsgezichtsbepalende giganten zoals De Rotterdam van Rem Koolhaas en het gloednieuwe Centraal Station. Binnenkort maakt de jury, gevormd door het architectuurcentrum AIR, een shortlist van zo’n 20 bouwwerken bekend. Zowel de jury als het publiek mag een winnend architectonisch hoogstandje aanwijzen. De winnaars worden op 17 december bekendgemaakt. MvS