Nieuwe antifraudemaatregelen: effectief of niet?

Tijdens tentamens een bezoekje brengen aan de wc en spieken op je telefoon wordt wel heel moeilijk. De universiteit zet tijdens tentamens namelijk surveillanten met detectieapparatuur in om toiletspieken tegen te gaan. Wat vinden studenten hiervan?

Koen Minnema (25), Masterstudent CEMS:

“Ik vind het een goed idee en snap wel dat dit een manier is om de onderwijskwaliteit te waarborgen. Ik weet alleen niet of het gaat werken, omdat er altijd ergens wel een maas in het net zit. Je hoeft namelijk geen elektronische apparaten te hebben om te frauderen. Naar de wc gaan met spiekbriefjes gebeurt nog altijd wel stiekem. Je kunt een spiekbriefje natuurlijk ook gewoon onder je tentamen leggen. Aan de andere kant denk ik dat dit veel studenten wel zal afschrikken.”

Arnelys Martus (21), Masterstudente Entrepreneurship and Strategy en Christina Curie (21), derdejaarsstudente Economie en Bedrijfskunde:

Arnelys: “Ik hoor wel vaker dat studenten een mobiel of briefje van tevoren op de wc verstoppen. Ook al werkt dat niet zo goed, want je weet nooit welke wc je mag gebruiken. Er wordt dus nog veel gefraudeerd, waardoor ik denk dat deze regel wel zal helpen. Als het alleen om een soort scanner gaat en niet om daadwerkelijk aanraken zoals fouilleren, vind ik het allemaal prima.”

Christina: “Zo lang je niet meer tijd kwijt bent om naar de wc te gaan, heb ik er ook geen problemen mee. Wel is het raar dat je geen horloge meer zou mogen dragen, omdat ze dat ook als slimme apparatuur zien. Onder spanning tijdens een tentamen ben ik erg afhankelijk van mijn horloge. En de klokken hangen meestal ver weg, dus die kan ik niet goed zien.”

Masterstudent bestuurskunde Olle de Geest (25) en Masterstudente Financial Economics Tamar van Heesewijk (24):

Olle: “De oude truc zal het beste blijven werken. Iemand trekt bijvoorbeeld twee broeken aan en doet zijn spiekbriefje in de broekzak eronder, of in zijn onderbroek – zo ken ik wel iemand hoor.”

Tamar: “Of in de schoenen en dan uitpakken op de wc. Ik denk niet dat de nieuwe maatregel dit kan voorkomen.”

O: “Tenzij je verplicht wordt om naakt naar de wc te gaan.”

T: “Zakken leeghalen doen ze al, maar fouilleren zou toch raar zijn op de universiteit? Er moet minstens een beetje vertrouwen zijn.”

O: “Ik denk dat het spieken best wel meevalt, want hoeveel vragen kan je nu eenmaal spieken op de wc? Die een of twee antwoorden kunnen je misschien net naar een voldoende helpen, maar je moet wel écht studeren voor al het andere.”

T: “Ik denk dat mensen eerder voor het vertrouwen een spiekbriefje bij zich hebben. En dat hierdoor het ouderwetse spieken altijd zal blijven.”

O: “Het is inderdaad niet te doen, frauderen haal je nooit helemaal weg. Studenten vinden altijd wel een manier. “ CW