Het Erasmus Paviljoen heeft de Falco Eleanorae Award voor duurzaam horecabedrijf gekregen. De prijs is bestemd voor horecabedrijven die duurzaam denken en doen.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking vertelde ‘filosoof, activist en doendenker’ Henk Oosterling over het reilen en zeilen van zijn project Vakmanstad, waarbij kinderen in achterstandswijken op school door middel van onder meer het zelf verbouwen, bereiden en eten van voedsel worden gestimuleerd om in de toekomst de juiste keuzes te maken. “Kwalitatief voeden is opvoeden”, stelde hij. “De ouders zijn het eigenlijke probleem.”

Horeca, aanjager van duurzaamheid

Vervolgens gingen vijf panelleden – chef-kok Richard Meijer, vleesrestaurant- en wijnbareigenaar Paul Bol, Koen Sonneveldt, directeur van Maitre André dat kant-en-klaarmaaltijden verzorgt, Iens Boswijk, directeur en oprichter van Iens.nl, en olijfolieondernemer Gregor Christaans – met elkaar in discussie naar aanleiding van de vraag of de horeca aanjager en rolmodel voor duurzaamheid moet zijn.

Argentijnse koeien

Meijer wil zijn klanten tijdens hun etentje niet vervelen met zaken als duurzaamheid, temeer daar het sowieso een uitgehold begrip is geworden. Een speciale rol voor de horeca ziet hij dan ook niet zitten. “Als je jezelf serieus neemt, kies je vanzelf voor duurzaam”, meent hij. Iens Boswijk vindt het niet informeren van zijn gasten een ‘gemiste kans’. Paul Bol doet dat dan ook wel en vertelt zijn gasten graag dat het vlees dat hij serveert afkomstig is van Argentijnse koeien die buiten lopen en grazen. Gelet op de opmerkingen uit het publiek, goeddeels bestaand uit horecaondernemers en leveranciers, lijkt duurzaam al op veel plaatsen de norm. 

Lokaal en biologisch

Uiteindelijk mocht chef-kok Mark Baan van het Erasmus Paviljoen de award in ontvangst nemen uit handen van voorzitter en initiatiefnemer Gregor Christiaans, tevens eigenaar van Olijfbedrijf. Een van de redenen voor het winnen van de award is dat er in het paviljoen zo veel mogelijk met lokale en biologisch producten gewerkt wordt. Het was de derde keer dat de Falco Eleanorae Award – vernoemd naar de Eleanora valk, een bedreigde vogelsoort die nog maar op een paar plaatsen voorkomt –  werd uitgereikt. GvdE (foto: G. de Hoop)

Awardwinnaar chef-kok Mark Baan (midden) krijgt van Gregor Christaans ook nog een masterclass cadeau. Rechts Teresa Paraskevi Angelatou, de Griekse ambassadeur in Nederland.