Kamertekort: Hoe erg is het in Rotterdam?

Deze zomer berichtte minister Blok dat het verminderen van het tekort aan studentenhuisvesting “spoedig verloopt”. Maar hebben die nieuwe studenten dan allemaal al een kamer gevonden? EM is benieuwd hoe eerstejaarsstudenten de kamerzoektocht ervaren in Rotterdam.

Quinten Mulder (18), eerstejaars Economie en Bedrijfseconomie

“Elke dag anderhalf uur reizen van Houten naar de universiteit is lang. Vooral als ik iets op campus wil blijven doen of uit wil gaan. Ik ben daarom druk aan het reageren op kamers, in de hoop dat ik op hospiteerborrels mag komen. Als ik mezelf gezellig en sociaal opstel wordt ik vast snel uitgekozen. Ik krijg veel reacties en uitnodigingen, dus ik vind het tekort aan kamers best meevallen. Zo heb ik vanmiddag twee afspraken om te hospiteren, dus wie weet heb ik vanavond al goed nieuws. ”

Gelitza Croes (22), eerstejaars Psychologie

“Het duurde lang voordat mijn zus en ik een kamer vonden. Wij komen uit Aruba en zijn sinds vorig jaar op zoek naar een appartement om samen te delen, maar de inkomenseisen zijn erg streng en we hebben geen garantsteller. Daarom gingen we maar op zoek naar kamers. Maar zelfs dat was niet makkelijk, want we hebben maandenlang intensief gezocht. Gelukkig stonden we al een paar jaar ingeschreven bij Vestia, waardoor we hier terecht konden en afgelopen week allebei een kamer kregen.  We wonen niet in dezelfde unit, maar wel in hetzelfde gebouw op dezelfde verdieping – leuk hé?“

Mike Tsang (21), Masterstudent Urban Port and Transport Economics

“Als je goed zoekt, vind je altijd wel wat. Het is hier niet zo moeilijk als in Utrecht waar ik vier jaar op kamers heb gewoond. Nu woon ik weer bij mijn ouders in de buurt van Breda en is het maar een half uur reizen naar de universiteit. Toch is het anders om thuis te wonen. Als ik op mezelf woon in de buurt van de universiteit, kan ik actiever zijn in het studentenleven. Ondanks dat er dus geen haast bij is om een kamer te vinden, ben ik wel aan het rondkijken op huisvestingwebsites. Als ik een leuke studio of appartement kan krijgen, zal ik dat waarschijnlijk gelijk accepteren. Een zelfstandige woning voor studenten is namelijk een luxe.”

Emma Langen (18), eerstejaars Bedrijfskunde

“Ik woon in Bilthoven en dat is elke dag drie uur reizen – vreselijk. Vanochtend bijvoorbeeld had ik vertraging met de tram en heb ik mijn college van drie kwartier gemist. Kon ik weer terug naar huis. Ik ben daarom sinds gisteren actief op zoek naar een kamer. Via hospiteren en je vriendennetwerk is er volgens mij altijd wel iets beschikbaar. Toch is hospiteren ook geen makkie. Het is best lastig om kamergenoten te vinden die bij je passen en andersom. Wat dat betreft is het net een informele sollicitatieprocedure.” CW