Verslag uit Brussel: Opstartproblemen

Jerimi van Laar is hoofd Juridische Zaken van de EUR en loopt in het kader van zijn master of Public Administration stage bij de European University Association. Twee maanden lang zal hij zich bezighouden met het hogeronderwijsbeleid van Europa. Op deze plek doet hij wekelijks verslag vanuit Brussel.

Net als andere grote instellingen heeft de EUR een afdeling Juridische Zaken. Ik ben daar het hoofd van, maar de komende periode zult u mij niet aantreffen in het E-gebouw. De komende twee maanden verblijf ik namelijk in Brussel als onderdeel van een MPA-opleiding (master of Public Administration) aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Kern van mijn verblijf is een stage bij de European University Association, zeg maar de VSNU op Europees niveau. Ik ga daar meewerken aan het onderwerp MOOC’s (massive open online courses). Binnen het team Higher Education Policy van Michael Gaebel zitten geen juristen. Hij zag mij daarom graag komen om een juridisch licht te laten schijnen over het onderwerp. En ik kan het werken in de Europese context live meemaken: win-win dus.

Voorlopig is het echter nog niet zo ver. Komende week ben ik eerste te gast bij de Vrije Universiteit Brussel, de Nederlandstalige universiteit alhier. Mijn gastheer is daar prof. Tony Joris, directeur van het Centre for European Law. Ik ga daar verschillende mensen spreken, waaronder het hoofd van de Dienst Juridische Zaken, mijn Brusselse collega dus.

Van wat ik bij de EUA en op de VUB ga ervaren, zal ik via deze blog verslag doen.

Voorlopig ben ik echter nog aan het inhuizen. Na een voorspoedige reis, kwam ik zaterdag 23 augustus rond drie uur bij mijn appartement aan. Helaas! De sleutel die ik van het verhuurbureau had gekregen, bleek niet te passen. Ik weer terug naar het verhuurbureau. Met de eigenaar daarvan en een hand vol met sleutels terug naar de Linthoutstraat. Gelukkig bleek een tweede sleutel wel te passen. Bij het aanbrengen van nieuwe sloten op de appartementen was er blijkbaar iets misgegaan met de labeltjes.

Vervolgens ging ik het Wi-Fi-gebeuren installeren. Balen, ook dat bleek niet te werken. Het netwerk was er wel, maar het wachtwoord bleek niet te werken. Opeens kreeg ik een ingeving: pwd was geen onderdeel van het wachtwoord, maar vast de afkorting van password. En inderdaad: ook Wi-Fi werkte.

Zaterdagavond ontkwam ik er niet aan om naar de Grote Markt en het Manneken Pis te gaan. Het centrum van Brussel bruiste, ondanks een wat miezerig weertje. Ik ga het hier wel twee maanden uithouden.