Beschuitje met… twee topfitte dames

Korte nachten zijn onvermijdelijk tijdens de Eurekaweek. Omdat een beetje rust toch noodzakelijk is, neemt EM iedere dag de nacht door met een paar aankomend eerstejaars. Vanwege het slechte weer zijn de infomarkt en het ontbijt verplaatst van de Oude Plantage naar de M-hal, waar we Lisa Monster (17) en Renée ’t Hart (19), twee studentes aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen, treffen.

Een ontbijt kun je het nauwelijks meer noemen, zo laat op de dag. Maar waarschijnlijk vinden de meeste Eurekaweekgangers dat alleen maar fijn: zo kunnen ze ’s tenminste een beetje uitslapen na die ongetwijfeld weer lange en vermoeiende nacht.  Bij aankomst in de tentamenzaal lopen de meeste studenten direct door naar de lange buffettafel, waar ze een voor Eurekaweekbegrippen ongekend luxe brunch voorgeschoteld krijgen. Naast boterhammen en een keur aan beleg kunnen de eerstejaars ook nog eens  kiezen voor verse croissantjes en scrambled eggs.

‘Sowieso nooit een kater’

Lisa en Renée werken hun brunch tussen de talloze promotiestands opvallend opgewekt naar binnen. Hebben deze dames geen ochtendhumeur? “Nee hoor, ik ben topfit. Sowieso heb ik nooit een kater”, zegt Lisa, die vanwege de verhoogde alcoholleeftijd eigenlijk geen alcohol mag drinken tijdens deze Eurekaweek. Enigszins verbolgen vertelt ze vervolgens over haar ervaringen van de voorbije avond. “Ik heb wel wat alcohol op gisteren, niet teveel natuurlijk, en toen we bij SSR naar binnen wilden moest ik een blaastest doen. Mocht ik niet naar binnen omdat ik nog geen achttien ben.”

Renée, die net als Lisa in een Laurentiushuis slaapt, toont zich solidair aan haar minderjarige medestudente. “Uiteraard ben ik toen ook niet naar binnen gegaan bij SSR, maar zijn we samen naar een vriendin in de stad gefietst. Daar hebben we nog even gezellig wat gedronken.”

Keileuk

Ondanks de nadelen die Lisa van haar leeftijd ondervindt – zo mocht ze gisteren ook niet meedoen aan de biercantus –, heeft de in Breda wonende studente het goed naar haar zin. “Jammer dat ze zo streng zijn met alcohol, maar verder vind ik de Eurekaweek heel leuk en goed geregeld. Tot nu toe is het echt keileuk!”, klinkt het nogal Brabants. Na een paar maanden in Rotterdam leert ze dat vast wel af. MvS          

Vooraan: Lisa (links) en Renée