Zo, de toetsenborden zijn weer afgestoft. De Eurekaweek begint bijna, wat betekent dat het gedaan is met de rust op de campus. Maar voor je je boeken bestelt, collegeblok uit de kast haalt en roosters bekijkt, brengt EM je op de hoogte met negen dingen die je deze zomer miste.

EUR rouwt na vliegramp

Ook op campus Woudestein hingen de vlaggen halfstok op 23 juli, de dag van nationale rouw. Bij de vliegtuigramp in Oekraïne is Ali Salim, promovendus bij klinische psychologie, omgekomen. Tevens bevonden zich onder de slachtoffers verschillende alumni van de EUR: Antoine van Veldhuizen (Rotterdam School of Management), Lucie van Mens (ESHCC, tevens oud-medewerker RSM), Simone Marckelbach en Lieke Gianotten(Faculteit der Sociale Wetenschappen), John Allen (Erasmus School of Law) en Paul Goes (Erasmus School of Economics).

De koning komt

We wisten het natuurlijk al lang. Het AD had het zelfs al eens opgetekend, maar de Rijksvoorlichtingsdienst kwam maar niet met het officiële bericht. Na de afzegging van vorig jaar – hij liet de viering van het honderdjarig bestaan schieten voor een kopje koffie met Poetin – komt Koning Willem-Alexander eindelijk naar een officiële plechtigheid van de Erasmus Universiteit. Op maandag 1 september is hij aanwezig bij de Opening van het Academisch Jaar 2014-2015.

Buitenlandbeurzen voor topstudenten

Studenten met hoge cijfers moeten even opletten: onderwijsminister Bussemaker lanceerde deze zomer haar plannen voor meer internationalisering in het onderwijs. Onderdeel is een beurzenprogramma voor getalenteerde buitenlandse studenten die naar Nederland willen verhuizen én voor Nederlandse studenten die de grens over willen. Voor het programma is jaarlijks vijf miljoen euro beschikbaar, waarvan de overheid de ene helft op tafel legt en de andere helft door universiteiten en hogescholen wordt betaald. Niet iedereen is enthousiast: SP-Kamerlid Jasper van Dijk twitterde meteen dat hij het “bizar” vindt dat Bussemaker de basisbeurs wil afschaffen maar wel miljoenen uittrekt voor internationalisering.

Veni’s voor acht EUR-wetenschappers

Eind juli meldde onderzoeksfinancier NWO dat 152 jonge onderzoekers een Veni-beurs krijgen. De beurzen bedragen maximaal 250.000 euro en zijn bedoeld voor wetenschappers recent zijn gepromoveerd. Acht EUR-wetenschappers zagen hun aanvraag gehonoreerd worden en kunnen de komende drie jaar vervolgonderzoek doen. Vier wetenschappers van het Erasmus MC (Ferry Cornelissen, Zhenyu Gao, Klazina Kooiman en Roberto Narcisi), twee van de Faculteit der Sociale wetenschappen (Willem de Koster en Lars Tummers), een van de Erasmus School of Economics (Jan Stoop) en een van de Rotterdam School of Management (Monika Lisjak) ontvingen de beurs. Hier lees je een beschrijving van het onderzoek dat de Veni-laureaten doen.

Poldermans was vaker slordig

Don Poldermans was deze zomer weer in het nieuws. De hoogleraar cardiovasculaire geneeskunde werd in 2011 ontslagen in het Erasmus MC, nadat was gebleken dat hij onderzoeksgegevens had gemanipuleerd. Uit een nieuw onderzoek naar de publicaties van Poldermans, dat het Erasmus MC op vrijdag 25 juli bekendmaakte, wordt geconcludeerd dat er in meerdere gevallen is gehandeld in strijd met de wetenschappelijke integriteit. De commissie onderzocht de overige 247 publicaties waarbij Poldermans hoofd- of leidinggevende coauteur was en vond geen aanwijzingen voor vervalste gegevens, maar wel onzorgvuldigheden.

Een week later werd bekend dat frauduleus onderzoek van Poldermans uit Europese en Amerikaanse richtlijnen is gehaald. In januari beweerden Britse wetenschappers dat Europese hartpatiënten jarenlang in gevaar zijn gebracht doordat ze onterecht bètablokkers kregen voor een operatie. Artsen volgden daarbij een richtlijn die mede gebaseerd was op onderzoek van Poldermans. Volgens de Britse cardiologen zouden bètablokkers bij hartpatiënten averechts kunnen werken en zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben. Amerikaanse en Europese cardiologenorganisaties hebben de richtlijnen nu aangepast.

Succes voor Skadi bij EUGames

De campus was minder uitgestorven dan andere zomers. Ruim 2800 sporters van 174 universiteiten uit 34 landen namen deel aan de tweede editie van de European Universities Games. Gedurende twee weken probeerden studenten uit heel Europa in tien verschillende sporten een medaille te veroveren. Rotterdams sportief succes was er voor Skadi: de twee zonder van Jasper Tissen en Reinier Spillenaar Bilgen behaalde brons. Bekijk de aftermovie van de EUGames hier.

Wetenschappers veroordelen geweld Gaza

De militaire operatie in Gaza komt neer op collectieve bestraffing van de burgerbevolking, schreven 180 wetenschappers, docenten en medewerkers van Nederlandse universiteiten en hogescholen, waaronder diverse EUR-academici, vorige week in een open brief. De ondertekenaars roepen op tot ‘een sterke, eenduidige’ veroordeling van het geweld van de Israëlische regering.

Veel afgestudeerden vinden geen baan

Dat hbo’ers moeilijk een baan vinden, bleek begin juli al uit de HBO-Monitor. Deze zomer meldde het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt dat ook academici het moeilijk hebben. Tien procent van de hbo’ers en wo’ers die in 2011/2012 afstudeerden, had eind 2013 nog geen baan gevonden. In 2008 was dat nog vier procent. Van de jongeren die wel werk vonden, heeft dertien procent van de hbo’ers en negentien procent van de wo’ers een baan onder hun niveau die ook nog eens niet aansluit bij hun studierichting.

Duizenden mensen kunnen studieschuld niet aflossen

Steeds meer oud-studenten verdienen te weinig om hun studieschuld af te lossen, meldde de NOS vorige week. In 2009 had elf procent van de mensen met een studieschuld geregeld dat ze tijdelijk hun aflossing mogen stopzetten of verlagen, in 2013 was dat opgelopen naar 15,6 procent. In totaal hadden vorig jaar 93 duizend voormalige studenten zo’n betaalregeling met DUO. Van hen hoefden bijna 37 duizend maandelijks helemaal niks te betalen, meer dan 56 duizend hoefden minder te betalen dan eerder vastgesteld. TF/HOP