Vlak voor een wedstrijd van de European University Games in het Topsportcentrum gisteravond, waarbij een Israëlisch volleybalteam actief was, deed de organisatie melding van twee verdacht uitziende mannen. Na de ontruiming van het gebouw bleek er geen acuut gevaar, waarna het toernooi vandaag weer is hervat.

De afgelopen twee weken overheersten sportiviteit en plezier op de EUGames, de studentikoze versie van de Olympische Spelen in Rotterdam waar studenten uit heel Europa actief zijn. Maar opeens was het gisteravond even schrikken toen – vlak voor de volleybalwedstrijd tussen de Poolse Universiteit van Rzeszow en de Israëlische Haifa Universiteit – alle aanwezigen het Topsportcentrum moesten verlaten en het gebouw werd gecontroleerd op explosieven.

Zekere voor het onzekere

Toen de vrijwilligers bij de volleybalwedstrijd twee ‘zich verdacht gedragende Arabisch uitziende mannen’ spotten op de tribune, schakelden ze de politie in. “Gezien allerlei gebeurtenissen in de wereld (Het conflict in de Gazastrook en de gespannen sfeer daaromtrent, red.) hebben we het zekere voor het onzekere genomen”, zegt marketing- en communicatiemanager Gaby Dijkstra van de EUGames.

Voorzorg

De ontruiming van het Tosportcentrum is voor de organisatie geen reden om de beveiliging verder aan te scherpen, omdat die volgens Dijkstra al uitstekend in orde is. “We zijn goed op onze hoede tijdens de EUGames, en de strenge controle zoals gisteravond is puur uit voorzorg.” Dijkstra benadrukte ook dat er vooral veel te genieten is bij de EUGames. “De sportwedstrijden zijn van hoog niveau, en de sfeer op en rond de campus is gezellig en ontspannen.”

De komende dagen staan de beslissende wedstrijden bij het volleybal, badminton, voetbal en basketbal op het programma bij de EUGames, die op vrijdag 8 augustus ten einde komen. MvS

Zie de officiële website van de EUGames voor het speelschema, resultaten en meer.