De nieuwe campuscateraar op Woudestein wordt VITAM; en al op 5 juli neemt die het stokje over van Albron. Wat kunnen we van VITAM verwachten?

Vers en lekker eten en drinken, op verschillende locaties van de Erasmus Universiteit: in De Etude (H-gebouw), de Company (T-gebouw), het restaurant bij het Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag, de koffiecorner van het Erasmus University College en die in het V- en C-gebouw. Bovendien regelt de cateraar de koffie en broodjes voor tijdens vergaderingen en hapjes en drankjes voor tijdens een borrel.

De filosofie van VITAM vertaalt zich naar een uitgebreide saladebar, vers belegde broodjes (die niet in de koeling liggen, want dat gaat ten koste van het brood) en elke dag verschillende warme gerechten.

Zelf salades en broodjes bedenken

In tegenstelling tot andere cateraars, krijgt elk restaurant of koffiecorner een eigen locatiemanager, die zelf het aanbod kan bepalen. Het kan daarom voorkomen dat het aanbod in de Etude wat afwijkt van dat in de Company. Bij andere cateraars bepaalt een hoofdkantoor het assortiment, met als gevolg dat er soep of broodjes worden aangeboden die onvoldoende aftrek vinden.

Zonde, en onnodig, aldus operationeel manager Arjan van de Vrande. “Bij ons mogen medewerkers op basis van de behoefte van de gast salades, broodjes en warme maaltijden bedenken. Daar is iemand per slot van rekening kok voor geworden.”

Arbeidsvoorwaarden personeel blijven gelijk

VITAM neemt, in tegenstelling tot Albron drie jaar geleden, alle medewerkers over, inclusief behoud van salaris, het aantal contracturen en alle arbeidsvoorwaarden. Gezien de werkwijze van VITAM verwacht de cateraar van het personeel initiatief en creativiteit. “Dat was in eerste instantie even schrikken voor hen, maar na de één-op- één-gesprekken met alle medewerkers, raakte iedereen enthousiast”, zegt Van de Vrande.

Thuis gegrilde groenten maken

Om alvast een voorschotje te nemen op het ‘VITAM-gevoel’ kreeg iedereen een kistje groenten mee, om thuis bijvoorbeeld te grillen. De medewerkers zullen vanaf 5 juli bijgeschoold gaan worden door bestaandeVITAMMERS, en Van de Vrande verwacht dat zij dat na een paar maanden onder de knie hebben.

Mondige doelgroep op universiteit

Van de Vrande kijkt er naar uit om zich te vestigen op de universiteit, al is dat niet eenvoudig, omdat de doelgroep zo divers is. “Er zijn studenten en medewerkers die weinig uit eten gaan, en die dat elke week doen. Toch zal je het iedereen naar de zin moeten maken”. Bovendien verwacht, en hoopt, de manager dat deze doelgroep mondig genoeg is om het aan te geven als iets onder de maat is. Zo heeft hij dat althans ervaren op de Universiteit van Amsterdam, waar VITAM voorheen de catering heeft verzorgd.

Op prijzen moeten we nog wachten

Over prijzen kan Van de Vrande nog niets zeggen; hij is momenteel nog bezig met het kostenplaatje. Ondanks dat VITAM hoog inzet op versheid van producten, hoeft dat niet automatisch te leiden tot duurder eten denkt hij. VITAM wil kosten besparen door zo weinig mogelijk verpakkingsmaterialen te gebruiken. Daarom zitten de melk en sappen in kannen, kaas en vleeswaren worden vers gesneden en het zoete beleg kan uit ouderwetse weckpotten geschept worden.

Wie bij voorbaat oordeelt over hogere prijzen, raadt de manager aan om eerst te proeven. Hij lacht erbij, want weet uit ervaring dat mensen er dan anders over denken. LJ