Zo’n 1500 mensen bezochten afgelopen zaterdag het Erasmus Campus Festival. Als het aan de organisatie ligt wordt het een terugkerend evenement.

Een oefenrechtbank, het voorspellen van de WK-uitslagen en gamende artsen. Afgelopen zaterdag konden de 1500 bezoekers van het Erasmus Campus Festival overal op Woudestein rondleidingen volgen, naar mini-colleges luisteren en experimentjes uitvoeren. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan gooide de EUR de campus open voor publiek, zodat buitenstaanders (van gewone Rotterdammers tot ouders van studenten en kinderen van wetenschappers) eens konden uitvogelen wat er eigenlijk gebeurt in al die grote, grijze gebouwen.

Geen gek gevoel

Een deel van de activiteiten zat dan ook bomvol. In een uitpuilend Erasmus Paviljoen werd een heuse rechtbank nagespeeld, de UB moest extra rondleidingen langs de boekenrobot inlassen, en hoogleraar Finn Wynstra heeft naar verluidt zonder pauze drieënhalf uur over wetenschappelijke integriteit gesproken.  “Ik heb er voor zo’n eerste keer helemaal geen gek gevoel over”, vertelt Sandra van Beek, die verantwoordelijk was voor de wetenschapsprogrammering. “We kregen ontzettend veel positieve reacties, zowel van bezoekers als van studenten en medewerkers die de programmaonderdelen verzorgden.”

 

Traditie

Als het aan Van Beek ligt krijgt het Erasmus Campus Festival dan ook zeker een vervolg. “Er zit wel potentie in het festival, het zou mooi zijn als we er een traditie van kunnen maken.” De organisatie bekijkt nu of ze zich kunnen aansluiten bij het Weekend van de Wetenschap, een landelijk, jaarlijks terugkerend wetenschaps- en technologiefestival in het eerste weekend van oktober. De Erasmus Universiteit deed nog niet eerder mee aan het Weekend van de Wetenschap. Mocht de universiteit daaraan mee gaan doen, krijgt de open campus waarschijnlijk in oktober 2015 een vervolg.

Of de campus ieder jaar wordt opengesteld voor publiek, is nog niet duidelijk. Maar ook de rector magnificus ziet het evenement graag terugkeren. “Laten we er met z’n allen een traditie van gaan maken!”, schreef hij in zijn dankwoord aan iedereen die meewerkte aan het festival. TF/foto’s Michelle Muus en Rob Keus