De Dalai Lama spreekt vandaag op de EUR bij een symposium over onderwijs. Bij de tramhalte aan de Burgemeester Oudlaan demonstreren monniken en sympathisanten tegen zijn komst.

Mantra’s als ‘False Dalai Lama, stop lying’ en ‘Give religion free, false Dalai Lama’, galmen sinds vanmorgen over de campus. De demonstrerende boeddhisten noemen de Dalai Lama een dictator en onderdrukker van religieuze vrijheid. De meeste demonstranten (volgens een woordvoerder zijn het er 400) zijn aanhangers van Dorje Shugden, een wezen met een controversiële positie binnen het Tibetaanse boeddhisme, en hun sympathisanten, verenigd in de International Shugden Community. Het conflict rond de Shugden-verering ontstond in de zeventiende eeuw en is sinds de jaren zeventig opnieuw opgelaaid. Halverwege de jaren zeventig keerde de Dalai Lama zich af van de Shugden-aanhangers en verbood vereringen. De beweging zou een bedreiging vormen voor de Dalai Lama, het Tibetaanse volk en de Tibetaanse onafhankelijkheid.

Spirituele rechten

De demonstranten willen dat Shugden-vereringen weer worden toegestaan, discriminatie tegen Shugden-aanhangers stopt, verbannen monniken en nonnen weer terug kunnen keren naar hun kloosters en dezelfde ‘materiële en spirituele rechten’ krijgen als andere Tibetaanse boeddhisten. Gisteren protesteerden ze ook al in Rotterdam, waar de Dalai Lama in een uitverkocht Ahoy’ een boeddhistische les en een lezing gaf.

Symposium

De Dalai Lama bezoekt vandaag de EUR – naar verluidt komt hij rond 14.00 uur aan – voor het symposium Education of the heart, dat de hele dag plaatsvindt op de campus. De demonstranten zijn van plan om tot 15.30 uur te blijven. TF