Het jongerennetwerk voor medewerkers van de Erasmus Universiteit is een feit. Ruim honderd mannen en vrouwen waren vandaag bij de aftrap van Young@EUR in het Erasmus Paviljoen.

Denk er een dj bij en het beeld van de jonge mensen – vrouwen waren licht in de meerderheid – zou zomaar een hippe vrijmibo kunnen zijn. Het netwerken gaat meteen beginnen, want het doel van de kick-off is: leer minstens één nieuwe persoon kennen. Na de introductie over Young@EUR moet iedereen daarom kennismaken met een onbekende – slik. Een moment is het stil, maar dan zoekt iedereen een gesprekspartner. Een vrolijk gekakel is het gevolg.

EUR heeft er ook baat bij

Voorafgaand aan de oefening vertelde collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr dat zij haar netwerk heeft opgebouwd met bijeenkomsten zoals deze – moet je kijken wat ze nu doet. Volgens haar dient het netwerk zowel een individueel belang – je verbreedt je kennissenkring -, als een collectief belang, want ook de hele universiteit profiteert van soepele communicatie tussen medewerkers. Zeker door de jonge garde, want die zijn de toekomst.

Wat doet die ander eigenlijk?

Hoe de verdeling tussen wetenschappelijk en niet-wetenschappelijk personeel was, kon de organisatie nog niet zeggen, maar promovendi waren er zeker wel. Anne Slotman (25) promoveert sinds januari bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg en komt uit Utrecht. “Ik ken hier nog niet zoveel mensen, dus daar zijn deze bijeenkomsten ideaal voor. Goed initiatief.”

Twee andere promovendi denken dat wederzijds begrip tussen hen en ondersteunend personeel af en toe beter kan, en dat dit het werk bevordert. “Ik heb soms intensief mailcontact met iemand, maar welk gezicht erbij hoort en wat diegene allemaal doet qua werkzaamheden; geen idee”, zegt een van hen.

Via via werkt altijd beter

Bezoeker Jacomijn Verbruggen (26) van het International Office kent de meerwaarde van een jong netwerk, want ze werkte eerder op de Universiteit Leiden, waar het al bestond. Volgens haar is het leuk en nuttig om (jonge) mensen te kennen, zodat je snel weet wie je waarvoor kunt benaderen. “Ik heb gemerkt dat je sneller iemand kunt bereiken als het via via kan.”

Het netwerken is begonnen

Jong LDE

Ook de samenwerking met de universiteiten van Leiden en Delft kan nu op dit vlak worden uitgebreid. Verbruggen schetst al de mogelijkheden voor gezamenlijke activiteiten en rondleidingen op elkaars campussen. Vanuit Leiden kreeg ze al geregeld de vraag waar het jonge netwerk van de EUR  bleef, dus blijkbaar is er behoefte om ook gezamenlijk te opereren. LJ

Young@EUR start officieel in september en het netwerk zoekt mensen voor het ‘bestuur’ en voor de activiteitencommissie. Wie daarin geïnteresseerd is, kan voor 20 mei mailen naar (hoe kan het ook anders) young@eur.nl.