Zo’n driehonderd schoonmakers voerden woensdagochtend twee uur lang actie voor het Erasmus MC. Ze vroegen aandacht voor armoede onder schoonmakers en het niet doorbetalen bij ziekte.

Rond 10 uur verzamelden zich woensdagochtend zo’n driehonderd schoonmakers, werkzaam bij verschillende ziekenhuizen en hogescholen in de randstad, voor het Erasmus MC. Ongeveer vijftig van de schoonmakers werken in het Erasmus MC. Volgens Ron Meyer, FNV-woordvoerder ter plaatse, is het niet de bedoeling dat al het personeel gaat staken. “De veiligheid van patiënten moet voorop blijven staan, we willen dat patiëntgebonden ruimtes wel worden schoongemaakt. Maar in andere ruimtes zal dat vandaag niet gebeuren.”

Maxima

Met een look-a-like Maxima – de koningin bezoekt het ziekenhuis volgende week voor een taalproject met schoonmakers – vroegen ze om een ‘koninklijke oplossing’ voor twee volgens de schoonmakers fundamentele problemen: armoede onder de werknemers en straffen bij ziekte. Ze willen een bruto loonsverhoging van 50 cent per uur en ook de eerste twee dagen dat ze ziek zijn doorbetaald worden.

Lege handen

Omstreeks 12 uur liep de actie ten einde en verlieten de schoonmakers het EMC met lege handen. Ze werden niet te woord gestaan door de Raad van Bestuur. Meyer is teleurgesteld: “Het Erasmus MC is zeker niet de slechtste opdrachtgever in de schoonmaakbranche. We hadden oprecht verwacht dat het EMC vandaag zou toezeggen zich actief met een oplossing te gaan bemoeien. Maar de schoonmaakbedrijven en het ziekenhuis wijzen naar elkaar.”

De vakbond beraadt zich momenteel op verdere acties. TF