Dorottya Kiss, masterstudent Kunst- en Cultuurwetenschappen, gaat met haar dansgroep The KISS Moves niet door naar de finale van het tv-programma Everybody Dance Now.

Het jurycommentaar was wederom lovend na het tweede optreden in het programma afgelopen vrijdag, waarin de dansers het stuk ‘Freedom’ lieten zien. Het stuk gaat over de grenzen die onze vrijheid belemmeren en de muziek was speciaal gemaakt voor het stuk. Na hun eerste optreden kregen zij van de jury zelfs de ‘green card’ om meteen door te gaan naar de halve finale.

Jury was om

Jurylid Dan Karaty noemde de groep inspirerend voor thuiszittende dansers en hij zou graag een avondvullende show van hen zien. Jan Kooijman, het andere jurylid, complimenteerde de groep door te zeggen dat hun dans zo intens was. Voor beide waren De KISS Moves favoriet om door te gaan naar de finale, maar desondanks kregen de dansers niet genoeg stemmen van het thuispubliek.

Wel bekendheid, maar geld is op

Teleurgesteld, want ze hebben niet hun laatste dans kunnen laten zien, en verbaasd was Dorottya Kiss over deze uitslag. Tegelijkertijd heeft de groep veel publiciteit gekregen door hun optreden in het televisieprogramma. Binnen twee dagen had het YouTube-kanaal vijfduizend kijkers, aldus Kiss. “Dat is heel goed voor onze naamsbekendheid en voor danstheater in het algemeen. Helaas hebben we alleen geen geld voor een theatertour, dus doen we komende tijd alleen optredens op kleine schaal, zoals festivals.” Kiss hoopt op nieuwe subsidies, zodat de dansgroep in 2015 – die dan het tienjarig jubileum viert – weer echt op tournee kan.  

‘Ik ben niet alleen een danseresje’

Tussen de bedrijven door volgt Kiss twee masters, die haar helpen om in de culturele wereld succes te hebben met haar dansgroep. “In de dagelijkse praktijk is die achtergrondkennis fijn, omdat ik goed kan beargumenteren waarom wij iets toevoegen aan de danswereld en daarom subsidies zouden moeten krijgen. Bovendien geeft een universitaire studie aan dat ik niet zomaar een danseresje ben.” LJ

De Kiss Moves zijn bijna klaar met hun voorlopig laatste theatertour. Wie enthousiast is geworden kan de groep nog zien in Hengelo op 14 mei en op 15 en 16 mei in Amsterdam.