Woensdag 2 april werd de expositie “in the milky gloom of 5 am” in de Erasmusgalerij geopend. Een tentoonstelling van Rinus van de Velde, speciaal voor de opening van de dertigste editie van de EFR-Business Week. Het werk van de Belgische kunstenaar moet “de tekening uit de marge van de kunst halen”.  

Wie weleens door de gang loopt die de aula met het C-gebouw verbindt, kan het niet hebben gemist. Tussen de deuren van de expositieruimte hangt een imposante tekening in zwart-wit. Op het puntje van de bank een geconcentreerde sportfanaat, blik strak op de tv voor hem.

Het is het werk van de Belgische kunstenaar Rinus van de Velde. “Ik ben heel fanatiek, het is een soort verslaving”, licht hij zijn zelfportret ‘sport fan’ toe. “Ik zet graag sport aan terwijl ik werk, tekenen is een individuele bezigheid.”

Business Week

De tekening is onlangs aangekocht door de EUR. Op zoek naar een mooi moment om het te presenteren, kwam de EFR-Business Week voorbij. ‘Sustain your excellence’ is dit jaar het thema van een van de grootste Europese congressen georganiseerd door studenten. En dat sluit naadloos aan op de onconventionele werkwijze van Van de Velde, aldus Carmen Heijmerink van de afdeling Kunstzaken. “Op de Business Week komen mensen spreken over hoe ze zijn gekomen waar ze zijn gekomen. Dat is wat Rinus in zijn werk doet – hij gaat op zoek naar wie hij is en het pad waarlangs hij kwam.”

In the milky gloom of 5 am

Aan de andere kant van de muur waar “sport fan” te zien is, werd woensdagmiddag bij de start van de Businessweek ook de speciale expositie “in the milky gloom of 5 am” geopend. Een selectie van twaalf houtskooltekeningen die Van de Velde ergens tussen 2009 en 2012 maakte op basis van gevonden foto’s.

“Voor deze tentoonstelling heb ik een nieuw verhaal gemaakt bij werk dat uit verschillende andere exposities komt”, vertelt Van de Velde. “Dat was een uitdaging. Mijn werk is een doorlopende autobiografie. Elke tentoonstelling staat wel op zichzelf, maar is een soort hoofdstuk uit die autobiografie. Het was interessant om terug te zoeken wat het verhaal in deze verschillende werken is.”

Uit de marge

Tussen het ingelijste werk door heeft Van de Velde het bijbehorende verhaal op de muur geschreven. Sommige tekeningen doen bijna schilderachtig aan. “Ik wil de tekening uit de marge halen van voorstudies en schetswerk”, licht de kunstenaar toe. “Een schilderij staat op zichzelf. Ik wil dat met tekeningen ook doen, dat het werk autonoom is. Één manier is door het formaat op te blazen.”

Het werk van Van de Velde is tot en met 30 mei te bewonderen in de Erasmusgalerij.