De Erasmus Universiteit ondergaat de komende maanden een naamsverandering. Vanaf volgend collegejaar studeert of werkt u aan de University of Rotterdam.

Al tijden wordt er gewerkt aan een nieuwe huisstijl. Waarom dat zo lang moest duren, wordt nu duidelijk. De Erasmus Universiteit zal per 1 september 2014, bij de opening van het academisch jaar, University of Rotterdam (afgekort: UR) gaan heten. Hoewel het besluit nog niet officieel aan de buitenwereld wordt bekendgemaakt – naar verluidt omdat het College van Bestuur dit niet tijdens het eeuwfeest wil doen –, bevestigen verschillende bronnen de naamsverandering aan Erasmus Magazine.

“De naam Erasmus wekt nog steeds veel verwarring in het buitenland”, vertelt een medewerker van de stafafdeling Marketing & Communicatie (SMC), die zich veel bezighoudt met werving van buitenlandse studenten. “Je moet vaak eerst uitleggen dat de universiteit niets te maken heeft met de populaire Erasmusbeurzen, wat vooral Europese studenten in eerste instantie denken.” University of Rotterdam klinkt internationaler en maakt meteen duidelijk waar de roots van de universiteit liggen, aldus de SMC-medewerker

De Erasmus Universiteit is niet de eerste instelling die een meer internationale naam aanneemt. De afgelopen jaren deden meer universiteiten dat. Zo veranderde de Universiteit Maastricht in 2008 de naam in Maastricht University. Het bestuur van de Wageningen Universiteit besloot in 2009 om alleen nog de Engelstalige benaming Wageningen University (& Research Centre) te gebruiken. In 2010 volgde Tilburg, dat sindsdien Tilburg University heet.

Om aankomende studenten vast te laten wennen aan de nieuwe naam zal de website van de UR – www.universityofrotterdam.nl – vandaag de lucht ingaan.

Lees het hele artikel over de verandering van Erasmus Universiteit naar University of Rotterdam in EM #15 (p. 18 en 19).