Ook op campus Woudestein kan vandaag gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. In de C-hal is wederom een stembureau te vinden waar in Rotterdam wonende studenten en medewerkers hun burgerplicht kunnen vervullen.

“Of er al wát zijn gemaakt?”, vraagt Eveline van Mill, voorzitter van het stembureau en trainee bij de gemeente Rotterdam. De term stemfie, selfie in het stemhokje, is bij haar niet bekend. De hype van de dag is nog niet doorgedrongen tot de kiezers in de C-hal. “Er zijn nog geen selfies gemaakt”, vertelt Van Mill.

600 kiezers

Rond de lunch is het aantal kiezers bij het stembureau een kleine 250. “De ochtend was vrij rustig, maar tijdens de lunch werd het iets drukker.” Van Mill verwacht vandaag ongeveer 600 kiezers, dus ze liggen op schema. Het stembureau sluit om 19.00 uur, maar er mag pas vanaf 21.00 uur geteld worden, omdat andere stembureau’s tot die tijd open zijn. Dat tellen gebeurt ter plekke. Ondanks het geringe aantal kiezers denkt Van Mill niet dat de telling erg snel zal gaan, vooral omdat Rotterdammers ook hun stem uitbrengen voor de gebiedscommissies, een nieuw adviesorgaan dat de deelgemeentes vervangt.

Verkeerde stembureau

Voor de gebiedscommissie ligt de opkomst op de campus een stuk lager.  Dat lijkt echter vooral te komen doordat mensen niet weten dat ze voor de gebiedscommissie alleen mogen stemmen in het gebied waar ze wonen – voor de gemeenteraad kan dat bij alle 361 stembureaus – en dus bij het verkeerde stembureau staan. “Veel kiezers maken de envelop waar de stempas in zit pas open op het moment dat ze hier staan”, aldus een medewerker van het stembureau. TF

Heb je nog niet gestemd? Er staan veel studenten op de verschillende lijsten. EM portretteerde er een aantal in EM #14 (vanaf pagina 18).