De universiteitsbibliotheek wordt gestript en vernieuwd. Compleet met een eigen ingang, lichtkoepel en meer studieruimte moet het voldoen aan de veranderde functie van een UB: een plek voor studeren en ontspanning.

Een bieb alleen om boeken te stallen? Een achterhaald idee. Studenten willen een plek om te studeren en ontspannen, volgens Marcel Quanz, projectleider Renovatie B-gebouw van het Erasmus Facilitair Bedrijf. En dus wordt de huidige UB omgebouwd en aangepast aan die nieuwe functie. Nee, dat is niet zomaar meegaan in een hype: het gebouw dateert uit 1968, toen de Erasmus Universiteit nog geen 20.000, maar een stuk of 5.000 studenten telde.

Metamorfose

Voor de operatie wordt het complete (monumentale) gebouw gestript. Er komt een grote lichtkoepel en de terreinverdieping wordt bij de bibliotheek aan getrokken. De nieuwe UB krijgt een heuse eigen ingang aan de Institutenlaan en er komen 900 studieplekken.

In september 2015 moet de renovatie van start gaan. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Deze zomer moet een ontwerp worden goedgekeurd, in de herfst wordt de aannemer geselecteerd. Als alles goed gaat, kunnen studenten in januari 2017 gaan studeren en ontspannen in het nieuwe gebouw.

Overlast

Het souterrain met de boekenopslag moet tijdens de verbouwing beschikbaar blijven. Voor de rest verhuist de UB tijdelijk naar het multifunctioneel onderwijsgebouw (MFO) dat voor de zomer van 2015 gebouwd moet zijn. Studenten kunnen in de tussentijd daar een studieplek vinden. Matthijs van Otegem, directeur van de UB, verwacht dan ook weinig problemen voor studenten. ‘De boeken kun je nog altijd digitaal aanvragen en het MFO moet veel studieruimte bieden.’ Of de openingstijden in het MFO hetzelfde zijn als de UB, is nog niet bekend. EH