Het Utrechtse studentenhuis Juliana’s is uitgeroepen tot het duurzaamste studentenhuis van Nederland. Een Rotterdams studentenhuis werd derde in de verkiezing.

Deelnemers konden hun eigen huis opgeven om in aanmerking te komen voor de titel Duurzaamste Studentenhuis. Twee Rotterdamse huizen deden mee; ‘Huize Florisch’ en ‘Greenhouse’, op het Noordereiland, waarvan de laatste de derde plek behaalde.

Duurzame acties

Tijdens de competitie, van 6 januari tot 6 februari, voerden de deelnemende huizen een tweetal duurzame acties uit. Bij de ene actie moesten de studenten de verwarming uit laten en met een geüploade foto laten zien hoe ze het warm maakten. De andere actie mochten ze zelf invullen, bijvoorbeeld door een eigen groentetuin aan te leggen. Door zoveel mogelijk stemmen te werven voor de twee acties konden ze uiteindelijk de verkiezing winnen.

De bewoners van ‘Juliana’s’, het winnende studentenhuis, ontvingen 1.000 euro. Voor de tweede en derde plaats lagen cheques van 750 en 500 euro klaar. TF

Hoe groen zijn Rotterdamse studentenhuizen? In EM #13 (p. 14) lees je een reportage over het duurzame gehalte van de Rotterdamse student.