De eerste honderd dagen zijn achter de rug voor rector magnificus Huibert Pols. Hoe ziet de ex-decaan van het Erasmus MC zijn nieuwe rol binnen de Erasmus Universiteit? En wat kunnen we de komende vier jaar van hem verwachten?

De rector magnificus wil vooral een bestuurder van verbinding en samenwerking zijn. “Het heeft niet zo verschrikkelijk veel zin om dingen van bovenaf op te leggen. Dat levert niet de nodige energie op binnen de faculteiten en instituten”, zegt Huib Pols. Toen hij in 2006 begon als decaan van het Erasmus MC was daar volgens hem sprake van een eilandjescultuur. In die zin verschillen Hoboken en Woudestein niet zo gek veel van elkaar. Pols ziet een duidelijke rol voor zichzelf in het verbinden van de beroemde eilandjes op de Erasmus Universiteit: “Door mensen bij elkaar te brengen en voldoende scharrelruimte te geven om het op hun eigen manier te doen, kun je meerwaarde creëren. Ik ben de man van verbinding tussen eilanden en niet de bestuurder die het vanuit zijn ivoren toren bepaalt.” Geen bestuurlijk evangelisme, maar alles in nauwe samenspraak.

Na honderd dagen in functie spreekt EM de nieuwe rector. Over wat hij de afgelopen maanden heeft gedaan, over zijn visie op wetenschap en onderwijs, en over internationalisering en de wortels van de EUR. Daarnaast blikken we heel voorzichtig vooruit, bijvoorbeeld op een technologische revolutie in het onderwijs. Lees het hele interview morgen in EM #13.