International Business Administration (IBA) krijgt het predicaat ‘excellent’ op het gebied van internationalisering. Dat heeft de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) onlangs besloten.

Sinds 2010 kunnen opleidingen bij de onderwijskeurmeester een toets voor bijzondere kenmerken aanvragen, waaronder internationalisering. In dat jaar werd de internationalisering van IBA beoordeeld als ‘goed’. Nu is het de eerste opleiding in Nederland die op dit gebied het stempel ‘excellent’ ontvangt. De NVAO is vooral te spreken over de diversiteit van de studenten en het personeel, kleinschalig onderwijs, en internationale en interculturele leerdoelen  in het curriculum.

Goede weg

Adri Meijdam, Executive Director van de bachelor in International Business Administration  aan de Rotterdam School of Management (RSM), is blij met de beoordeling van de NVAO. “Dit betekent dat we de goede weg zijn ingeslagen”, zegt Meijdam. “We hebben gekozen voor een integrale benadering van internationalisering.  De NVAO beloont dat nu.”

Rankings

Omdat internationale rankings van bachelorprogramma’s traag van de grond komen, hecht Meijdam grote waarde aan het oordeel. “Voor bijvoorbeeld MBA’s zijn er belangrijke internationale rankings, maar voor bacheloropleidingen zijn die er niet echt. Op deze manier kunnen we toch de kwaliteit van IBA aantonen.”

Het geheim van internationalisering

Wat is nu het geheim van ‘excellente’ internationalisering? De diversiteit van studenten speelt een grote rol, volgens Meijdam. “Een belangrijke voorwaarde is het internationale karakter van de studentenpopulatie. We hebben een limiet gesteld aan het aantal Nederlandse studenten en proberen grote groepen studenten uit hetzelfde land te voorkomen.  Maar daarmee ben je er nog niet. Een van de valkuilen van internationalisering is denken dat je een internationale opleiding bent als je studenten uit verschillende landen komen.” Ook de kwaliteit van het Engelstalig onderwijs, de diversiteit van het personeel, en vakken met een duidelijke internationale oriëntatie zijn onmisbaar. En, vertelt Meijdam, er moet voldoende ruimte zijn voor studenten om voor een periode naar het buitenland te kunnen. “Het is van belang dat je vooral de Nederlandse studenten daartoe kunt motiveren. Wellicht kunnen we dat nog verbeteren.” TF