Vanwege het lustrum werd dit jaar de eerste editie van het Erasmus Dictee der Nederlandse Taal gehouden. Gisteravond testten circa 40 medewerkers en studenten hun Nederlandse taalvaardigheden in het Erasmus Paviljoen.

In samenwerking met SG Erasmus en de Universiteitsbibliotheek stelde het Taal- en Trainingscentrum een grappig, verfijnd en uitdagend dictee samen. Geheel in het teken van Desiderius Erasmus werd, in tien taalkundige pareltjes van zinnen, de vraag gesteld hoe hij tegenwoordig naar de voor hem ongetwijfeld onherkenbare Maasstad zou kijken. Niet alledaagse taalconstructies als ‘jijen en jouen’, ‘gedachte-exercitie’ en ‘een-op-eenbenadering’ passeerden daarbij de revue.

Gsm’etje

Het was best een lange zit, dat dictee. Twee uur geconcentreerd en nauwkeurig pennen is voor de meeste studenten en medewerkers geen probleem, maar zinnen die bulken van woorden als ‘gsm’etje’, ‘servantleadershipbenadering’ en ‘draai-kiepramen’ doen de hersenen toch flink kraken. Foutloos schrijven lukte zelfs de beste taalkundigen die de universiteit rijk is niet. Het dichtst in de buurt kwam taaljunk Rein Leentfaar, die gastdeelnemer was. Uiteindelijk finishte de oud-deelnemer van het Groot Dictee der Nederlandse Taal met 7 fouten. Het gemiddelde foutenaantal lag op 31.

Prijswinnaars

Hoewel hij dus de beste deelnemer was, viel Leentfaar niet in de prijzen. Die waren bestemd voor de beste EUR-medewerker en de beste EUR-student. Met trots kunnen wij melden dat EM’s eigen redactieassistent/tekstcorrector José Luijpen zich – met slechts 10 fouten – de beste EUR-medewerker mag noemen. Met een e-reader en een uitgebreide editie van de Dikke van Dale werd ze daar flink voor beloond. Dat gold ook voor Randy van Halen (student Algemene Cultuurwetenschappen), die slechts 15 keer gecorrigeerd hoefde te worden. Hij ontving naast de e-reader een cadeaubon voor de Studystore, de winkel die het dictee mede mogelijk maakte.

Werd gefilmd door een cameraploegje van het televisieprogramma EenVandaag. De reportage werd uitgezonden op dinsdag 17 december op Nederland 1, terwijl de jaarlijkse landelijke editie van het Groot Dictee woensdag 18 december uitgezonden wordt. MvS